JUSTIŢIE

Conflict de interese între fostul primar de Băcioi şi un primar din raionul Criuleni. Constatările ANI

post-img

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese de către un fost primar al localităţii Băcioi, municipiul Chişinău şi primarul satului Bălăbăneşti din raionul Criuleni.

Fostul primar de Băcioi a admis un conflict de interese cu tatăl său, care deţine calitatea de consilier local. În timp ce se afla în exercitarea mandatului de demnitate publică, în anul 2015 a semnat în favoarea tatălui său patru titluri de autentificare a dreptului deţinătorului de teren, care au fost aprobate printr-o decizie a Consiliului local. Deşi, aceste acte au fost aprobate de Consiliul local, odată ajunse pe masa primarului, acesta ar fi trebuit să se abţină de la semnătură şi să declare situaţia de conflict de interese apărut în raport cu tatăl său până la recepţionarea unei soluţii din partea inspectorului de integritate. Această încălcare a fost săvârşită în baza legislaţiei anterioare anului 2016, astfel că în privinţa fostului primar nu se vor aplica interdicţii, doar se constată încălcarea printr-un act de constatare.

În cazul primarului satului Bălăbăneşti din raionul Criuleni, care s-a aflat în conflict de interese cu soţia şi ginerele, inspectorul de integritate va aplica o sancţiune pentru nedeclararea şi nesoluţionarea conflictelor de interese cu aceste persoane apropiate.

Acţiunile primarului au avut loc în anul 2020, când a examinat anumite cereri depuse de către soţia sa şi o firmă gestionată de ginerele său. În raport cu soţia, primarul a prelungit contractul individual de muncă pentru o perioadă nedeterminată în calitate de contabil. Soţia primarului a fost angajată în calitate de contabil în anul 2015 pentru o perioadă determinată. De menţionat că, alesul local a obţinut mandatul în rezultatul alegerilor locale din anul 2019.

În privinţa ginerelui, primarul a soluţionat cererile firmei administrată de către acesta, care are o activitate în domeniul agriculturii. Documentele încheiate vizau cereri cu privire la calcularea unor pagube înregistrate în august 2020, certificatele de confirmare privind deţinerea şi prelucrarea unor suprafeţe de teren şi actul de constatare a pagubelor. Firma respectivă a depus ulterior aceste acte către Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură pentru obţinerea unor ajutoare financiare privind compensarea pierderilor suportate.

Nici în acest caz, subiectul nu s-a abţinut de la luarea încheierea actelor şi nici nu a declarat la ANI conflictele de interese cu rudele sale. Respectiv, se va alege cu o sancţiune conform Codului Contravenţional ar Republicii Moldova.