Un grup de medici din cadrul Centrului de Medicină Legală a acuzat conducerea acestei instituţii, de tăinuirea unor omoruri, achitarea infractorilor prin intermediul expertizelor false, de corupţie şi de spălare de bani prin achiziţionarea utilajului medical. Medicii au solicitat să le fie păstrat anonimatul, nu doar din frică că îşi vor pierde funcţia, dar şi din cauza unor potenţiale răfuieli asupra apropiaţilor lor.
Unul din medici a relatat detalii despre un caz care s-a întâmplat cu opt ani în urmă în satul Mihăilenii Vechi, raionul Râşcani. Atunci preotul Valentin Ţarălungă a fost acuzat că ar fi înecat în timpul botezului un copil. Iniţial, preotul fusese condamnat la un an şi jumătate de închisoare, însă ulterior o expertiză repetată a arătat că nou-născutul ar fi avut o dereglare pulmonară, fapt care ar fi provocat decesul.
„Prima expertiză medico-legală efectuată la Râşcani a fost una eronată. Nu-mi este frică să afirm că la mijloc au fost sume de bani şi interese meschine împotriva Bisericii. Medicii ştiau că copilul nu s-a înecat la botez, dar au preferat să tacă. Mai târziu, conform expertizei medico-legale efectuate la Chişinău, a fost demonstrat că lichidul roz spumos din plămânii copilului nu era apa din cristelniţă”, a declarat preotul Valentin Ţarălungă într-un comunicat publicat pe site-ul Mitropoliei R. Moldova.
Grupul de medici a declarat că expertul Vasile Şarpe, medicul care a efectuat expertiza repetată, ar fi divulgat în faţa colegilor săi, find sub influenţa alcoolului, că ar fi falsificat expertiza medico-legală repetată la solicitarea lui Valeriu Savciuc şi Andrei Pădure (directorul şi vice-directorul Centrului de Medicină Legală), precum şi a doctorului habilitat în medicină legală, Gheorghe Baciu. Ultimii i-au promis o sumă mare de bani, pe care acesta nu a primit-o.
Directorul Valeriu Savciuc, fiind contactat de CPR Moldova, a refuzat să vină cu o reacţie.