JUSTIŢIE

Comisia de la Veneţia recomandă unele ajustări la reforma Procuraturii şi CSJ

post-img

Comisia de la Veneţia dă undă verde reformei Procuraturii şi a Curţii Supreme de Justiţie, dar îndeamnă autorităţile de la Chişinău să ajusteze proiectele de reformă. Avizul preliminar al Comisiei a fost dat pe 11 octombrie, iar opinia finală in această chestiune va fi anunţată la începutul lunii decembrie.

Opinia preliminară a Comisiei de la Veneţia a fost făcută publică de ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, care a îndemnat judecătorii să analizeze atent documentul.
 
Opinia Comisiei de la Veneţia: "Situaţiile critice din sfera judiciară, cum ar fi nivelul înalt al corupţiei, pot justifica soluţii radicale precum demararea unui proces de verificare a judecătorilor aflaţi în funcţii".
 
Este unul dintre elementele reformei Curţii Supreme de Justiţie, care a trezit nemulţumirea unor judecători de la Chişinău. Dar experţii de la Veneţia au subliniat că e de competenţa autorităţilor să decidă dacă situaţia actuală din sistemul judecătoresc justifică evaluarea extraordinară a întregului plen al Curţii Supreme de Justiţie. În acelaşi timp, comisia de la Veneţia este îngrijorată de faptul că proiectul de lege combină procesul de verificare a judecătorilor cu reformarea Curţii Supreme de Justiţie şi recomandă ca orice mecanism de verificare trebuie să respecte Constituţia. Comisia a mai recomandat ca: „Judecătorii şi procurorii care nu trec evaluarea integrităţii să nu fie menţinuţi în sistem prin transfer într-o instanţă inferioară, ci să fie supuşi măsurilor disciplinare şi demisionaţi, dacă este cazul".

În opinia preliminară, Comisia s-a referit şi la revocarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, menţionând că mandatul acestora trebuie respectat, iar CSM-ul nu poate fi demis dacă pierde încrederea judecătorilor. La recomandarea Comisiei de la Veneţia, proiectele de legi urmează a fi îmbunătăţite şi supuse dezbaterilor publice.