JUSTIŢIE

Comisia de la Veneţia face recomandări în privinţa modificărilor facute de autorităţile de la Chişinău la Legea Procuraturii

Comisia de la Veneţia face recomandări în privinţa modificărilor facute de autorităţile de la Chişinău la Legea Procuraturii. şi a menţionat că acestea sunt lipsite de transparenţă. În opinia experţilor, modificările sunt lipsite de transparenţă, iar procedura de evaluare a procurorului general trebuie revăzută. De asemenea, se recomandă ca procedura de numire a componenţei Consiliului Superior al Procurorilor să fie reglementată în Constituţie.

Experţii Comisiei de la Veneţia susţin că modificarea componenţei Consiliului Suprem al Procurorilor se face pentru a doua oară, după o decizie similar din 2019. Acest lucru crează suspiciuni că fiecare majoritate parlamentară ar încerca să schimbe raportul de forţă în Procuratură în interes propriu. De asemenea, s-a constatat că amendamentele au fost adoptate în contextul unui conflict politic, dintre majoritatea parlamentară şi procurorul general.

AVIZUL COMISIEI DE LA VENEŢIA

„Modificările au fost propuse şi adoptate în perioada vacanţei. Introducerea lor nu a fost precedată de o dezbatere publică, iar participarea societăţii civile, a părţilor interesate şi a experţilor la discuţiile din Parlament, după cum s-a comunicat, a fost insuficientă”.

Comisia de la Veneţia le-a recomandat autorităţilor de la Chişinău să examineze reincluderea procurorului general în componenţa Consiliului Superior al Procurorilor, ca membru din oficiu. De asemenea, CSP ar trebui să aibă dreptul de a decide dacă trebuie suspendat procurorul general şi dacă trebuie iniţiat un dosar penal împotriva lui.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „Şi chiar dacă avizul Comisiei, din punct de vedere formal, are caracter consultativ, recomandările prestigioasei instituţii a Consiliului Europei vor fi examinate cu cea mai mare atenţie şi luate în calcul pentru deciziile care urmează. De aceea, în regim participativ şi în consultare cu toţi partenerii interni şi externi, vom întreprinde măsuri de ajustare a legislaţiei, cu scopul de a o pune în acord cu toate recomandările Comisiei de la Veneţia. Concomitent cu acest proces, reforma justiţiei de care au urgent nevoie atât oamenii, cât şi statul Republica Moldova, va continua”.

Pe 24 august, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în lectură finală amendamentele la Legea Procuraturii. Potrivit noilor prevederi, procurorul general poate fi eliberat din funcţie de către preşedinte înainte de expirarea mandatului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în cazul în care a primit o notă nesatisfăcătoare în urma evaluări de către o comisie. De asemenea, potrivit modificărilor, procurorul general poate fi suspendat din funcţie pe durata unei anchete de serviciu.