Comerţul ilicit cu ţigarete provenite din Republica Moldova în România este în scădere
Sursa foto:Serviciul Vamal al Republicii Moldova Vizualizari:

Comerţul ilicit cu ţigarete provenite din Republica Moldova în România este în scădere

Comerţul cu ţigarete provenite din Republica Moldova şi ajunse ilegal în România este în scădere. Tendinţa este confirmată atât de datele statistice, cât şi de cel mai recent studiu în domeniu. Potrivit unei analize făcute de compania de cercetare Novel Research privind piaţa ilicită a ţigaretelor din România se observă o diminuare cu 8,1 puncte procentuale a ponderii  produselor din tutun provenite din Republica Moldova.

„Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, prin urmare, un comerţ legitim înseamnă şi colectări integrale la buget”, a subliniat directorul adjunct al Serviciului Vamal, Grigore Ioniţov.

Totodată, Grigore Ioniţov a menţionat că una dintre măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru consolidarea capacităţilor instituţionale şi operaţionale în combaterea acestui flagel este suplinirea numărului de ofiţeri specializaţi în prevenirea traficului ilicit cu ţigarete, precum şi a echipamentelor tehnice speciale.

În perioada 1 ianuarie - 11 martie, vameşii au reţinut 207.620 de ţigarete nedeclarate, cu 8% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Potrivit Serviciului Vamal, 78% din totalul ţigaretelor reţinute în acest an au fost depistate de câinii specializaţi ai Vămii. Astfel, Serviciul Vamal preconizează creşterea numărului de câini specializaţi în detectarea produselor din tutun.

Similare
RECOMANDĂRI