Cetăţeanul Olandei care a abuzat sexual doi copii din Cahul, eliberat din arest şi pus sub control judiciar
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Cetăţeanul Olandei care a abuzat sexual doi copii din Cahul, eliberat din arest şi pus sub control judiciar

Judecătoria Cahul, sediul central, a respins demersul PCCOCS de prelungire a arestului preventiv în privinţa cetăţeanului Olandei care a abuzat sexual doi copii din Cahul. Procurorii, însă, consideră ilegală această încheiere judecătorească şi vor reacţiona în limitele prevăzute de lege.

Şedinţa de judecată a avut loc duminică, 8 decembrie 2019, aşa cum expira măsura preventivă menţionată. Însă, completul de judecată a respins demersul procurorilor PCCCOCS, dar a dat curs solicitării avocatului inculpatului şi a revocat măsura preventivă arestul preventiv, în liberarea provizorie sub control judiciar,  spune Procuratura Generală.

Inculpatul cu vârsta de 60 de ani riscă pedeapsa cu închisoarea de la 15 la 20 de ani sau detenţie pe viaţă. După extrădarea olandezului din Georgia în Republica Moldova, acesta s-a aflat în arest preventiv, până în şedinţa preliminară în instanţa de fond.

Amintim că inculpatul este dat în căutare de autorităţile europene şi a fost extrădat la Chişinău, din Georgia, la solicitarea procurorii PCCOCS. Procurorii îl învinuiesc de exploatarea sexuală a doi copii în anii perioada 2015-2018 – băieţi care la comiterea faptei aveau vârste cuprinse între 5 şi 10 ani şi care provin dintr-o familie cu patru copii.  Abuzul a continuat şi în România, unde învinuitul invita familia în ospeţie. Ulterior, acesta a obţinut o procură notarială, care-i permitea să circule cu copilul în afara ţării fără părinţii acestuia.
Inculpatul ar fi promis familiei că va ajuta la reparaţia casei, însă aşa şi nu a mai făcut-o. În schimb, a legat o relaţie de încredere cu familia, ascunzând şi camuflând astfel abuzurile sexuale asupra copiilor.

Procurorii pentru combaterea criminalităţii organizate şi cauze speciale l-au trimis pe inculpat în judecată după ce autorităţile au fost sesizate de către notarul care i-a eliberat procura în baza căreia putea circula cu copiii în afara ţării, fără părinţii acestora, dar şi ca urmare a sesizării primăriei din sat, care a convocat o comisie şi a cerut anularea procurii.

Procurorii PCCOCS, prin urmare, vor reacţiona în limitele prevăzute de lege la eliberarea din arest a inculpatului şi va reveni cu detalii, cu respectarea drepturilor părţilor implicate.
Similare
RECOMANDĂRI