CEDO solicită, din nou, explicaţii de la Guvernul R. Moldova în cazul lui Vlad Filat
Vizualizari:

CEDO solicită, din nou, explicaţii de la Guvernul R. Moldova în cazul lui Vlad Filat

Curtea europeană a drepturilor omului solicită Republicii Moldova să justifice modul în care a fost condamnat fostul premier Vlad Filat la 9 ani de detenţie. Fostul premieru anunţă că la 15 mai 2020, Înalta Curte de la Strasbourg a comunicat Guvernului Republicii Moldova a doua cerere depusă către CtEDO privind încălcarea drepturilor fundamentale în timpul procesului de judecată în care acesta a fost condamnat.

Aceasta este a doua cerere adresată Curţii de către Vlad Filap, în care acesta a invocat abaterile grave care au avut loc la judecarea cauzei şi condamnarea acestuia, abateri care, spune premierul, au încălcat dreptul său de a beneficia de un proces echitabil, aşa cum este protejat de Convenţie. Amintim în acest sens că Vlad Filat şi avocaţii săi au solicitat judecarea în mod public a cauzei pentru a beneficia de garanţiile unui proces echitabil şi pentru ca societatea să se convingă că acuzaţiile aduse sunt nefondate, spuneau avocaţii. 

„Curtea europeană a solicitat explicaţii Guvernului dacă excluderea publicului de la examinarea procesului a fost ”strict necesară” pentru atingerea vreunui scop al Articolului 6 § 1 al Convenţiei.

De asemenea, instanţele în mod constant au respins numeroasele cerinţe de a prezenta probe pentru a-mi demonstra nevinovăţia, inclusiv de a audia martorii apărării, ceea ce a viciat fundamental întregul proces de judecată. În acest sens, Curtea a invitat Guvernul să explice dacă acuzaţiile aduse au fost examinate în mod echitabil, respectând-se principiul egalităţii armelor, aşa cum prevede Articolul 6 § 1 al Convenţiei”, anunţă Vlad Filat. 

Amintim că la 18 martie 2020, Înalta Curte a solicitat Guvernului să dea explicaţii privind încălcarea prezumţiei de nevinovăţie de către înalţi oficiali, în cadrul şedinţei Parlamentului din 15 octombrie 2015, atunci când Vlad Filat a fost lipsit de imunitate parlamentară şi, ulterior, reţinut.

„Având în vedere comunicările CtEDO, cererile de revizuire depuse, dar şi circumstanţele noi care nu au fost cunoscute de către instanţele de judecată la examinarea cazului, împreună cu avocaţii mei, în conformitate cu prevederile legale, vom demara acţiunile care se impun pentru a restabili adevărul în acest caz. Despre acţiunile care urmează a fi întreprinse vă voi informa ulterior”, anunţă Vlad Filat. 

Similare
RECOMANDĂRI