CEC a solicitat Judecătoriei Bălţi anularea înregistrării unui concurent electoral
Sursa foto:Simbol Vizualizari:

CEC a solicitat Judecătoriei Bălţi anularea înregistrării unui concurent electoral

Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat Judecătoriei Bălţi anularea înregistrării concurentului electoral Vladimir Dachi desemnat de Partidul Politic „NOI” la funcţia de primar al municipiului Bălţi.

Decizia a fost adoptată unanim în cadrul şedinţei de astăzi a Comisiei şi vine în contextul desfăşurării controlului reflectării veniturilor şi cheltuielilor tuturor concurenţilor electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021.

Drept urmare controlului suplimentar efectuat de Comisie, s-a constat folosirea de către concurentul electoral Vladimir Dachi, desemnat de către Partidul Politic „NOI”, a fondurilor financiare şi materiale nedeclarate la alegerile locale noi în circumscripţia electorală municipală  Bălţi nr. 2.  În speţă, e vorba de elaborarea şi repartizarea de către candidat a pliantelor cu tentă electorală în municipiul Bălţi, a căror valoare a constituit 8200,00 lei, iar aceste resurse achitate în numerar agentului economic care le-a confecţionat nu au fost reflectate în rapoartele ce urmau a fi depuse la CEC. Din momentul înregistrării în calitate de concurent electoral, Partidul Politic „NOI” nu a prezentat Comisiei niciun raport financiar, chiar dacă a fost somat public în şedinţele Comisiei, somat oficial prin demersuri şi chiar aplicate sancţiuni pentru refuzul de a respecta prevederile legislaţiei electorale în domeniul finanţării campaniei electorale.

În procesul de luare a deciziei de iniţiere a procesului de excludere din cursa electorală, Comisia Electorală Centrală a reţinut că concurentul electoral Partidul Politic „NOI” conştient şi deliberat a sfidat prevederile legale privind raportarea financiară, a fost atenţionat public şi sancţionat anterior de două ori în cursul perioadei electorale pentru încălcări privind finanţarea campaniei electorale. La fel, Comisia a reţinut şi faptul că serviciul prestat, adică pliantele confecţionate au fost recepţionate individual de către candidatul Dachi Vladimir, preşedinte al Partidului Politic „NOI”.

În acest context, CEC va transmite instanţei de judecată materialele ce au stat la baza adoptării hotărârii în vederea examinării şi pronunţării deciziei în cauză.

Similare
RECOMANDĂRI