Ce spune Consiliul Superior al Magistraturii despre Adunarea Generală a Judecătorilor
Sursa foto:csm.md Vizualizari:

Ce spune Consiliul Superior al Magistraturii despre Adunarea Generală a Judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii vorbeşte într-un comunicat de presă despre transparenţa procesului decizional de la Adunarea Generală Excepţională a Judecătorilor şi aminteşte că aceasta a fost convocată în temeiul Încheierii Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie 2019.

CSM relatează succint evenimentele de dinainte şi după Adunarea Generală a Judecătorilor.

„Adunarea Generală Excepţională a Judecătorilor din 27 septembrie 2019 a fost convocată în temeiul Încheierii Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie 2019.

Decizia a fost adoptată după ce un grup de judecători, 87 la număr, au depus la data de 13 septembrie 2019 o cerere la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. În şedinţa din data de 19 septembrie CSM a decis să amâne chestiunea şi a dispus Inspecţiei judiciare să verifice în ce condiţii a fost semnată cererea. 

La data de 18 septembrie 2019, judecătorii semnatari au depus cerere de chemare în judecată, iar prin Decizia Curţii de Apel Chişinău din 20 septembrie 2019 s-a dispus obligarea Consiliului de a convoca Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor.

În acest sens, la data de 26 septembrie 2019 Curtea Supremă de Justiţie a respins recursul depus de Consiliul Superior al Magistraturii împotriva Deciziei Curţii de Apel Chişinău din 20 septembrie 2019, prin care s-a dispus obligarea Consiliului privind convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

Ulterior, la data de 26 septembrie 2019, CSM s-a întrunit în şedinţă pentru a-şi expune opinia referitor la încheierea Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie privind executarea hotărîrii Curţii de Apel Chişinău din 20 septembrie 2019, cu privire la convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor la data de 27 septembrie 2019.

Astfel, în cadrul şedinţei, Plenul CSM a luat act de încheierea Curţii de Apel Chişinău şi a anunţat că va contesta şi această încheiere la CSJ. Totodată, Consiliul a anunţat magistraţii că nu există temei legal pentru participarea acestora la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor, convocată prin încheierea Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie 2019, pentru data de 27 septembrie. Astfel, Încheierea Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie a fost contestată la Curtea Supremă de Justiţie.

La data de 27 septembrie 2019 CSM a depus cererea de recurs împotriva încheierii Colegiului civil şi de contencios administrativ al Curţii de Apel Chişinău din 24 septembrie 2019, examinarea cererii fiind stabilită la data de 16 octombrie 2019, ora 08:30”.

Amintim că în pofida rezistenţelor CSM-ului, Adunarea Generală  a Judecătorilor  a avut totuşi loc la 27 septembrie 2019, în cadrul căreia, a fost decis ridicarea mandatelor a 6 membri ai CSM.

Similare
RECOMANDĂRI