JUSTIŢIE

Cazul celor 7 profesori turci: Fostul director adjunct al SIS a fost astăzi reţinut, iar directorul Biroului Migraţie şi Azil - pus sub învinuire

post-img

Procuratura mun. Chişinău, Oficiul Principal, în cooperare cu ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie (SPIA) al MAI şi Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), anunţă că instrumentează cauza penală privind excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu, de către factori de decizie din cadrul Biroului Migraţie şi Azil al MAI şi SIS, în cazul declarării drept persoane indezirabile şi îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova a şapte cetăţeni ai Turciei.

Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din Republica Moldova în Turcia.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite 125000 de EURO pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, ceia ce constituie un prejudiciu în proporţii deosebit de mari, cauzat intereselor publice.

Directorul BMA a fost pus sub învinuire, fiindu-i interzisă părăsirea ţării

Astfel, la 5 septembrie 2019, în cadrul acestei  cauze penale  a fost înaintată  învinuirea directorului Biroului Migraţie şi Azil (BMA) pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave, cu solicitarea către MAI privind suspendarea din funcţie, aplicându-i măsura preventivă - obligarea de a nu părăsi ţara.

Vineri, un ex-director adjunct al SIS a fost reţinut pentru 72 ore

Totodată, la 6 septembrie 2019, un ex-director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), a fost reţinut conform prevederilor art. 166 al Codului de procedură penală al Republicii Moldova, pe un termen de 72 ore şi   pus sub învinuire, pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu soldate cu urmări grave.

În continuare, se efectuează acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii, în scopul stabilirii implicării şi a altor persoane cu tangenţă la caz.