JUSTIŢIE

Care este soarta judecătorilor reţinuţi marţi într-un dosar de corupţie

post-img

Patru judecători din cei reţinuţi marţi într-un dosar de corupţie au primit, astăzi, mandate de arest şi arest la domiciliu.

Judecătoria Chişinău a admis demersul procurorului şi a emis mandat de arest pentru 30 de zile pe numele judecătoarei Liubovi Brânză, de la Curtea de Apel Chişinău. Parţial a fost admis demersul procurorului şi în cazul judecătoarei Galinei Moscalciuc, de la aceeaşi instanţă. Judecătoarea va sta 30 de zile în arest la domiciliu, neavând dreptul să interacţioneze cu persoanele implicate în dosar.

Procurorii au cerut 30 de zile de arest şi în cazul judecătoarei Svetlana Tizu, de la Judecătoria Chişinău. Instanţa a admis parţial demersul, astfel încât judecătoarea va sta 20 de zile în izolatorul CNA. Avocatul acesteia a calificat demersul procurorului drept neîntemeiat şi susţine că va contesta cu recurs decizia la Curtea de Apel.

30 de zile de arest la domiciliu sunt dictate şi pentru o altă judecătoare vizată în dosar. Procurorul care a înaintat demersul a evitat să-i divulge numele, invocând prezumţia nevinovăţiei.

La momentul publicării ştirii, se examina demersul de arest în privinţa celui de-al cincilea judecător vizat în dosar.

Zece persoane, printre care şi cinci judecători, au fost reţinute marţi, 23 octombrie de către CNA într-un dosar de corupţie. La fel, au fost reţinuţi un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic şi o persoană fizică inculpată pe un dosar.

Judecătorii sunt suspectaţi că au pretins şi primit sume de bani pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului şi procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor băneşti. Iar medicul şi cealaltă persoană fizică erau cei în interesul cărora urmau să fie emise deciziile favorabile.