Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Bâlbâieli juridice în dosarul unioniştilor

Astăzi a avut loc primul termen de judecată în dosarul privind amenda de 22500 de lei dată membrilor Asociaţiei Unirea Odip pentru nerespectarea distanţei sociale la festivitatea de primirea a donaţiei din România, din luna mai. Preşedintele asociaţiei, Vlad Bileţchi, spune că citaţia i-a venit pentru articolul 76 din Codul Contravenţional, care prevede cităm - eschivarea bolnavului de tuberculoză eliminator de bacili. Agentul constatator susţine însă că procesul verbal a fost întocmit pe articolul 76 prim, care prevede nerespectarea măsurilor de profilaxie şi prevenire a bolilor epidemice.

Liderul Asociaţiei "Unirea-ODIP" consideră că acestă amendă este o răfuială împotriva a tot ce este românesc şi remarcă o serie de lacune din dosar.

„Aş vrea să remarc că nu sunt bolnav de tuberculoză şi nu sunt eliminator de bacilli şi de la tratament nu mă eschivez, desi acest lucru a fost prezentat atât în citaţia care am primit-o acasă, cât şi pe site-ul public al instanţelor de judecată din Republica Moldova. Din câte eu ştiu nouă ni se incriminează altceva, adică nerespectarea distanţei sociale şi aflarea în spaţiul public mai mult de trei persoane”, a spus VLAD BILEŢCHI preşedintele Asociaţiei "Unirea-ODIP".

La şedinţă de judecată de astăzi nu a fost prezent agentul constatator. Contactat telefonic de TVR MOLDOVA, el ne-a spus părerea lui.

„Acolo a fost întocmit în baza articolului 76 prim, nu în baza articolului 76. Acolo citaţia.. grefiera când transmite nu scrie 76 prim alineatul 1, procesul verbal a fost întocmit în baza articolului 76 alineatul 1 sau 76 cu indicele 1, poate să fie şi aşa ceva”, a spus VASILE MARCUŢA agent constatator.

Cert este că articolul 76 prim din Codul Contravenţional al Republicii Moldova a fost declarat neconstituţional.

„La întocmirea procesului contravenţional noi am sesizat agentul constatator că norma în cauză este declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională şi aplicarea sancţiunii de 22500 e disproporţională cu veniturile cetăţenilor din Republica Moldova, mai mult acest fapt a fost constatat de către curte şi curtea a explicat agenţilor constatatori că urmează să aplice altă sancţiune minima, începând de la 50 de lei”, a spus avocatul Vlad Vlaicu.

Nu s-a prezentat în instanţă nici unicul martor. Vlad Bileţchi spune că martorul a fost intimidat şi a dat declaraţii ilegale, lucru recunoscut şi într-o postare live pe facebook.

„Vreau să remarc că este pentru prima data în istoria Republicii Moldova când un martor îşi citeşte propriile declaraţii. Nu poţi să-ţi citeşti propriile declaraţii pentru că eşti autorul propriilor declaraţii.  Acest lucru confirmă că a avut loc o dictare, unde i s-a spus ce trebuie să fie scris, inclusive conţinutul.  Acest martor recunoaşte pe propria pagină de facebook că a fost chemat la poliţie şi i s-a spus "dacă nu scrii mărturie, îţi facem dosar penal", a spus VLAD BILEŢCHI preşedintele Asociaţiei "Unirea-ODIP".

Vlad Bileţchi susţine că la ceremonia de întâmpinare a convoiului umanitar din România cineva a sunat la 112 şi a anunţat că 80 de persoane se află în spaţiul public şi nu respectă distanţa socială.

„Cine este această persoană care a apelat la 112? Este un poliţist, care apelează poliţia pentru ca poliţia să intervină. Deşi identificaţi au fost 80 de protestatari şi cu exactitate 28, citaţi au fost doar doi. Întrebarea noastră este în baza cărui criteriu legal, în baza cărui articol în baza cărui principiu, în special celui de nediscriminare şi egalitate în faţa legii. Ulterior, fiind citate două persoane, li se stabileşte sancţiune că au fost mai mult decât trei”, a precizat Vlad Bileţchi .

Întrebat de ce au fost citate doar două persoane din cele 80 care ar fi fost prezente, agentul constatator spune că …

„Persoanele celelalte încă nu au fost stabilite încă toate, vor fi stabilite şi vor fi solicitate”, a spusVASILE MARCUŢA agent constatator.

„Acumularea probelor se efectuează prin respectarea normelor legale şi anume s-a identificat un martor care a identificat 2 persoane din cele 80, dnul Chirtoacă şi dnul Bileţchi, celelalte persoane nefiind identificate, dar la materialele procesului contravenţional noi nu avem ce paşi a întreprins agentul constatator ca să identifice pe ceilalţi. În atare situaţia s-a încălcat procedura de colectare a probelor.”, a declarat VLAD VLAICU avocat.

Vlad Bileţchi şi avocatul său şi-au prezentat argumentele referitoare la ilegalitatea sancţiunii şi au cerut citarea unicului martor pe dosar. Cererea a fost admisă de instanţă. Următoarea şedinţă ar urma să aibă loc pe data de 24 august.
Similare
RECOMANDĂRI