Avocatul lui Oleg Pruteanu: Justiţia în Republica Moldova este la pământ
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avocatul lui Oleg Pruteanu: Justiţia în Republica Moldova este la pământ

Avocata Ala Raevschi susţine că ginerele şi clientul său, Oleg Pruteanu, învinuit de trafic de droguri, este ţinut în arest preventiv a 25-a lună, în baza aceleiaşi învinuiri, fără acţiuni de urmărire penală şi cu aplicarea torturii. În acelaşi timp, acuză avocata, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale difuzează informaţii false legate de Oleg Pruteanu cu scopul de a induce opinia publică în eroare.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Ala Raevschi a declarat că una dintre informaţiile difuzate este faptul că dosarul penal în care este vizat Oleg Pruteanu a fost transmis recent de către Federaţia Rusă. Or, spune apărătoarea, dosarul penal a fost trimis în Moldova încă în octombrie 2018. O bună parte din acesta, care nu îl vizează pe Oleg Pruteanu, se află deja în examinare judecătorească.

„Această învinuire este încadrată în dosarul care este în urmărire penală judecătorească, pentru care Pruteanu a stat în detenţie 12 luni, apoi încă 12 luni. Nu poate procurorul să spună că acum a venit dosarul şi ei au preluat învinuirea”, susţine avocata.

Ala Raevschi a prezentat imagini cu ordonanţe, demersuri, plângeri, dar şi imagini video de la eliberarea lui Oleg Pruteanu din Penitenciarul 13 şi imediata lui reţinere. Ala Raevschi insistă că Oleg Pruteanu nu a fost eliberat în 2018, aşa cum afirmă procurorii, ci se află în detenţie continuă a 25-a lună, în lipsa unei sentinţe. Pe 20 septembrie curent, urma să fie eliberat, pentru că demersul procurorului nu a mai fost prelungit. Or, Pruteanu nu a reuşit bine să iasă în uşa penitenciarului că a şi fost încătuşat.

„Justiţia în Moldova este doborâtă la pământ. Faptul că procurorii vin obraznic cu atâtea minciuni pentru a induce în eroare opinia publică denotă un scop bine determinat: mimarea luptei cu traficul de droguri şi protejarea adevăraţilor traficanţi de droguri”, afirmă Ala Raevschi. Potrivit ei, nu se doreşte decât să-l facă pe Oleg Pruteanu ţap ispăşitor.

Avocata mai spus că legea nu funcţionează, iar „toate afirmaţiile ce ţin de instaurarea unui stat de drept, cu respectarea drepturilor omului, precum şi o justiţie corectă, transparentă şi independentă, sunt doar declarative”. Potrivit ei, „cei care au slujit regimului capturat, cu acelaşi succes slujesc noii guvernări”. „Şi săraca lege stă aruncată într-un ungher, iar servilii surâd pe sub mustaţă sau chiar râd obraznic în faţă preluând oribila sa activitate”, a declarat Ala Raevschi.

Apărătoarea a făcut apel către preşedintele ţării şi către premier să ia atitudine pe marginea acestui caz, pentru că altfel se va rămâne doar la declaraţii.

Similare
RECOMANDĂRI