Avocatul lui Ilan Şor: Modul în care este examinat cazul Şor şi durata acestuia nu se deosebeşte cu nimic de alte cauze
Sursa foto:partidulşor.md Vizualizari:

Avocatul lui Ilan Şor: Modul în care este examinat cazul Şor şi durata acestuia nu se deosebeşte cu nimic de alte cauze

„Mediatizarea excesivă” şi „comentariile din partea persoanelor neavizate” reprezintă o imixtiune în actul justiţiei în dosarul fostului primar de Orhei, Ilan Şor. De această părere este avocatul acestuia, Iulian Bălan, care spune că modul în care este examinat dosarul şi durata acestuia nu se deosebeşte cu nimic de cauze similare.

Iulian Bălan face referire la datele statistice publicate pe paginile web oficiale ale instanţelor de judecată, din care reiese că din cele 11.500 de dosare similare aflate pe rol în 2019, în 75% din acestea termenul de examinare depăşea 36 de luni. Iar în majoritatea dosarelor s-a cerut expertize suplimentare şi rapoarte de constatare.

„Se impune justa concluzie, că durata cauzei pentru care se agită opinia publică, nu se evidenţiază cu absolut nimic de durata pe restul cauzelor examinate de instanţele naţionale, iar alegaţiile cu privire la tergiversare sunt speculative, neîntemeiate şi improprii funcţiilor deţinute”, a declarat Iulian Bălan.

În privinţa expertizelor pe care le-a solicitat apărarea şi care au fost comentate de unele persoane ca fiind o tentativă de tergiversare a examinării cauzei, Iulian Bălan a remarcat că acelea erau absolut necesare.

„Cum organul de urmărire penală nu are acreditările necesare în cazul stabilirii valorii în vama în cadrul cauzelor penale de contrabanda şi apelează la constatările CCI, cum nu poate stabili decesul şi este necesar raportul centrului de medicină legală, aşa este necesară şi expertiză financiar contabilă în această cauză complexă”, a precizat avocatul.

Totodată el s-a referit şi la comentariile excesive din ultimul timp care, în opinia sa, reprezintă o imixtiune în activitatea justiţiei. În mod special el s-a referit la comentariile ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi. „Comentariul de vineri al ministrului Justiţiei reprezintă o ingerinţă crasă în actul justiţiei, iar ameninţările făcute în adresa instanţelor la sigur încalcă principiul separaţiei puterilor în stat şi aruncă o umbră asupra pretinselor schimbări în statul de drept. Suntem martorii unei degradări grave a independenţei justiţiei şi a influenţei necorespunzătoare a mersului dosarului clientului meu Ilan Şor”, a concluzionat avocatul Iulian Bălan.

Amintim în acest sens că ministrul Justiţiei a anunţat că depune sesizări pe numele judecătorilor care examinează dosarul Şor, dar şi pe numele reprezentanţilor organului Procuraturii care reprezintă acuzarea de stat în cadrul procesului de judecată, pentru a fi verificaţi din punct de vedere disciplinar. Totodată, Nagacevschi anunţă că va sesiza ANI să verifice aceşti funcţionari de stat. 

Anunţul a fost făcut după ce vineri Curtea de Apel Cahul a amânat o nouă şedinţă în dosarul lui Ilan Şor, motivul fiind dispunerea unei expertize la solicitarea avocaţilor lui Şor, lucru despre care a scris ZdG.

Similare
RECOMANDĂRI