JUSTIŢIE

Avocaţii lui Veaceslav Platon acuză că întrevederile cu clientul lor au fost limitate

post-img

Avocaţii omului de afaceri Veaceslav Platon acuză că le sunt limitate întrevederile cu clientul lor, iar toate discuţiile pe care le au sunt supravegheate, în condiţiile în care legislaţia prevede că acestea sunt confidenţiale. Avocaţii mai spun că justiţia în cauza lui Veaceslav Platon este controlată politic.

Într-o conferinţă de presă la IPN, avocata Elena Leanca a declarat că, mai devreme, apărarea putea să se vadă cu clientul său de trei ori pe săptămână. Conducerea Penitenciarului nr. 13, în care este deţinut Veaceslav Platon, a decis însă ca numărul întrevederilor să fie redus la una pe săptămână. În legătură cu acest fapt, apărarea a înaintat un şir de demersuri şi petiţii, atât în instanţă, cât şi în adresa procuraturii, însă acestea au rămas fără răspuns. Avocata mai spune că, pe lângă faptul că în sala de întrevedere sunt montate dispozitive pentru înregistrarea video şi audio, uşa are un vizor, prin care colaboratorii Detaşamentului „Pantera” supraveghează întrevederea. Avocaţii fac apel către conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor să ia măsurile necesare pentru a stopa fărădelegile şi încălcarea drepturilor în privinţa lui Veaceslav Platon.

Avocatul Alexandr Bodnariuc a menţionat că deja toată lumea cunoaşte că Veaceslav Platon a fost dat în urmărire în 2016, iar ulterior a fost reţinut în Ucraina, fiind practic răpit de către autorităţile R. Moldova, întrucât permisiunea de extrădare încă nu era recepţionată. Potrivit lui, după ce a fost plasat în Penitenciarul nr. 13, timp de doi ani, Platon nu a avut practic întrevederi cu rudele şi i s-a restricţionat dreptul de a primi colete. Avocatul spune că clientul său este deposedat şi de pixuri, pentru ca nu cumva să scrie anumite lucruri şi să le transmită. Alexandr Bodnariuc a mai adăugat că îi este interzis să-i transmită clientului său ştiri din internet pe suport de hârtie. Administraţia penitenciarului îşi argumentează restricţia prin faptul că deţinuţii nu au dreptul la telefon sau alte dispozitive pentru a accesa internetul, respectiv nu pot naviga pe internet, explicaţie pe care avocatul o consideră nejustificată.

Alexandr Bodnariuc a mai menţionat că la Curtea de Apel este examinat recursul avocaţilor în cel de-al doilea dosar în care a fost condamnat omul de afaceri. În condiţiile în care judecătoarea care a emis sentinţa este printre cei cinci magistraţi reţinuţi într-un dosar de corupţie, modul de examinare a dosarului lui Platon, dar şi obiectivitatea sentinţei sunt puse la îndoială. Apărarea spune că are motive să creadă că instanţa se va pronunţa în dosarul lui Platon până la sfârşitul lunii decembrie şi, cu siguranţă, va respinge recursul avocaţilor. Şi aceasta pentru că, în opinia apărării, acest dosar este unul politic. Veaceslav Platon nu o dată a spus că dosarele care i-au fost deschise  au legătură cu conflictul pe care acesta îl are cu Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat. Apărarea se arată convinsă că toate încălcările în dosarele lui Veaceslav Platon vor fi constatate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, transmite IPN.