JUSTIŢIE

Avocaţii din R. Moldova au intrat în grevă japoneză, în semn de protest împotriva unei modificări a legii care le-ar elimina imunitatea

Avocaţii din Republica Moldova au intrat astăzi în grevă japoneză, în semn de protest împotriva unei modificări a legii care le-ar elimina imunitatea. Mai exact, amendamentul propus de deputatul PAS, Olesea Stamate, prevede că avocaţii vor putea fi cercetaţi fără acordul Baroului. Uniunea Avocaţilor cere Parlamentului să retragă amendamentul şi ameninţă cu grevă generală.

Reglementările aflate acum în vigoare au fost propuse în 2021 de deputatul Partidului Şor, Marina Tauber şi precizează că „avocatul nu poate fi reţinut, supus aducerii silite, arestat, percheziţionat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaţilor, cu excepţia infracţiunii flagrante." Avocaţii spun că, dacă articolul din lege va fi anulat, atunci ei pot fi uşor intimidaţi şi hărţuiţi.

 VICTOR PANŢÎRU, avocat: „În istoria noastră recentă, sunt cazuri concrete când avocaţii au fost înlăturaţi, intimidaţi, prin iniţierea unor proceduri penale, dosare penale, pentru a-i intimida, limita în acţiuni, pentru a-i discuraja de a face anumite acţiuni pentru clienţii lor."

După protestul avocaţilor, ministrul Justiţiei propune o soluţie de compromis.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „Nu este oportun ca imunitatea absolută să fie păstrată. În acelaşi timp, de vreme ce o astfel de normă a fost deja introdusă, nu cred că e bine nici să se renunţe la ea în totalitate, cred că formula de compromis ar fi păstrarea imunităţii, însă ea să nu se aplice în cazul bănuielii rezonabile de săvârşire a infracţiunilor de corupţie şi a celor flagrante."

VICTOR PANŢÎRU, avocat: „Foarte greu am obţinut această garanţie a independenţei profesiei de avocat, deşi ea este prezentată publicului sub formă de imunitate absolută, ceea ce nu este adevărat.

OLESEA STAMATE, deputat PAS: „Scopul nostru a fost să facem ordine în sistem, să nu permitem abuzurilor să aibă loc dorim să avem un mecanism eficient şi echilibrat pentru toţi actorii din justiţie, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecţie împotriva abuzurilor, ci soluţionarea lor.”

Directorul adjunct al CNA, Vadim Cojocaru a precizat pentru site-ul anticorupţie că amendamentul introdus în Legea cu privire la Avocatură, propus de Marina Tauber, nu a avut expertiza şi avizul CNA.