JUSTIŢIE

Avocat: Procurorii sau judecătorii pot acuza orice beneficiar de credit de escrocherie din cauza că nu a achitat banii la timp

post-img

În Moldova, procurorii sau judecătorii pot acuza orice beneficiar de credit de escrocherie din cauza că nu a achitat banii la timp sau nu a completat corect documentele la primirea împrumutului. Această opinie a fost exprimată joi, în cadrul unei conferinţe de presă, de avocatul Gheorghe Macovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a explicat că calificarea acuzării a fost admisă pentru procurori şi judecători prin modificarea articolului 90 din Codul penal al RM în august 2018.

"Astfel, a devenit posibil să fie condamnate persoane care nu se pot apăra corespunzător pentru relaţii civile", a spus Macovei şi a dat exemplu cazul clientei sale, care a fost condamnată la nouă ani de închisoare pentru un împrumut pe care l-a restituit de două ori.

Avocatul a subliniat că clienta sa deţinea o livadă de 300 de hectare de nuci pentru cultivarea căreia a luat un împrumut de 400 mii lei.

"Creditul a fost perfectat pe numele fostul ei soţ, iar el trebuia să asigure achitarea împrumutului. După strângerea roadei, împrumutul a fost restituit în decurs de o lună. Dar în 2014 a apărut creditorul cu cererea pentru o nouă plată. Proprietara livezii nu avea documentele de achitare a împrumutului şi de aici a apărut o cauză penală pentru escrocherie", a explicat el.

În 2016, femeia a fost condamnată la 9 ani de închisoare.

Avocatul spune că s-a adresat la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Dosarul a fost examinat, însă sentinţa a fost menţinută. Macovei a menţionat că a depus un alt recurs la CSJ, însă deocamdată nu există o nouă decizie în acest dosar. Potrivit avocatului, dacă instanţa finală nu va face dreptate, el se adresa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.