ANI a verificat toate declaraţiile de avere ale judecătorilor: valoarea bunurilor declarate este, adesea, diminuată semnificativ
Sursa foto:poză simbol Vizualizari:

ANI a verificat toate declaraţiile de avere ale judecătorilor: valoarea bunurilor declarate este, adesea, diminuată semnificativ

Autoritatea Naţională de Integritate a verificat declaraţiile de avere şi interese personale pentru anul 2018 a circa 400 de judecători. Inspectorii de integritate au verificat dacă aceştia şi-au depus declaraţiile în termen şi dacă au respectat cerinţele de formă şi conţinut.

Analiza celor aproximativ 400 de declaraţii ale judecătorilor pentru anul precedent a arătat că deşi la capitolul formă şi conţinut acestea în mare parte corespund cerinţelor, un mare neajuns este legislaţia permisivă. Conform prevederilor legale, în declaraţie se indică valoarea contractuală a bunului, care adesea este diminuată semnificativ în raport cu valoarea reală sau de piaţă.

Din acest motiv, ANI va propune modificări la legislaţie, astfel încât în declaraţiile de avere să fie indicate cifre care corespund realităţii.

Opt judecători au completat declaraţia pentru 2018 tardiv, adică după 31 martie, în privinţa lor fiind iniţiate cauze contravenţionale. Mărimea amenzii aplicate urmează să fie stabilită de către instanţa de judecată şi variază între 30 şi 60 de unităţi convenţionale.

Totodată, verificările prealabile i-au determinat pe inspectori să se autosesizeze în 24 de situaţii, iniţiindu-se şase controale aprofundate ale averilor şi intereselor personale.

Verificările date au fost efectuate în baza Dispoziţiei preşedintelui ANI din 21 mai 2019, care prevede controlul declaraţiilor de avere şi interese personale depuse de către subiecţii declarării pentru anul 2018 (deputaţi, miniştri, judecători, procurori, etc).

În prezent, prin sistemul aleatoriu, inspectorilor le-au fost repartizate spre verificare peste 700 de declaraţii anuale de avere şi interese ale procurorilor.

Similare
RECOMANDĂRI