ANI a verificat în acest an peste 1600 de declaraţii de avere şi interese personale
Sursa foto:ani.md Vizualizari:

ANI a verificat în acest an peste 1600 de declaraţii de avere şi interese personale

În primele nouă luni ale anului 2019, inspectorii de integritate au verificat 1663 de declaraţii şi au primit spre examinare 340 de sesizări. Drept urmare, au fost perfectate 295 de procese-verbale de iniţiere sau de neiniţiere a controlului şi 98 de acte de constatare, două treimi dintre care s-au soldat cu încălcări.

Astfel, 50 de acte de constatare s-au referit la încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, 17 – al incompatibilităţilor, 6 – al averilor şi intereselor personale şi 1 – al restricţiilor.

Urmare a rămânerii definitive a actelor de constatare, în privinţa a 61 de persoane verificate, s-a solicitat sau se va solicita încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu, fiind decăzuţi din dreptul de a mai exercita o funcţie publică sau o funcţie de demnitate publică pe un termen de 3 ani.

Totodată, în aceeaşi perioadă, Inspectoratul de integritate a iniţiat 90 de cauze contravenţionale, în cadrul cărora a aplicat amenzi în sumă 93 500 de lei şi a eliberat aproape 1000 de certificate de integritate.

Cele mai multe contravenţii (43) s-au referit la art. 3302 „Încălcarea regulilor de declarare a averii şi intereselor personale” (depunerea tardivă sau nedepunerea declaraţiilor). Procese-verbale contravenţionale de acest fel au fost perfectate în privinţa a 14 deputaţi sau ex-deputaţi, 7 judecători, 7 procurori, 6 primari ş.a.

Similare
RECOMANDĂRI