JUSTIŢIE

Angajaţii şi angajatorii ar putea soluţiona litigiile de muncă fără să meargă în instanţă

post-img

Angajaţii şi angajatorii ar putea soluţiona eventualele litigii individuale de muncă fără să meargă în instanţa de judecată. Confederaţia Naţională a Sindicatelor propune crearea unor comisii pentru soluţionarea acestor litigii, în cadrul inspecţiilor teritoriale de muncă. Procedura va fi simplificată, iar ca urmare se vor economisi bani şi timp.

Solicitat de IPN, şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, Eugeniu Covrig, a declarat că din comisii urmează să facă parte un reprezentant al salariaţilor, unul al angajatorilor, iar al treilea să fie inspectorul de muncă. Se propune ca litigiul să fie soluţionat de către comisie în termen de cel mult 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. Or, în instanţa de judecată au existat cazuri când examinarea unui litigiu individual de muncă a durat şi trei ani, menţionează juristul.

Eugeniu Covrig precizează că instituirea noului mecanism de soluţionare a litigiilor de muncă nu va exclude posibilitatea adresării în judecată. Dacă una dintre părţile implicate nu va fi de acord cu hotărârea comisiei, o va putea fi contestată în instanţă. Chiar şi aşa, sindicaliştii sunt convinşi că numărul adresărilor în judecată va scădea considerabil.

Ideea creării comisiilor a fost inspirată din practica Lituaniei, unde acest mecanism este implementat de câţiva ani. Experienţa lituaniană denotă reducerea cu circa 70% a adresărilor în instanţă cu privire la litigiile individuale de muncă.

Şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor spune că în cele mai multe cazuri angajaţii sunt cei care iniţiază un litigiu, iar subiectele ţin de neachitarea la timp a salariilor, de concedii sau condeieri. În opinia sa, şi patronii ar fi interesaţi să evite instanţele, pentru că suportă cheltuieli de timp şi bani. Dacă instanţa dispune restabilirea persoanei la locul de muncă, patronul este obligat inclusiv să-i achite salariul pentru perioada în care angajatul a lipsit de la muncă. Şi aceste cheltuieli sunt deloc mici, ţinând cont că examinarea litigiilor în judecată poate dura şi câţiva ani.

Propunerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor se află la Ministerul Justiţiei.