JUSTIŢIE

Ambasada SUA, îngrijorată de recentele evenimente şi decizii din justiţie

post-img

Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova se arată îngrijorată de recenta decizie a Adunării Generale Extraordinare a judecătorilor de revocare a judecătorilor Consiliului Superior al Magistraturii şi de faptul că aceasta nu a respectat procedura legală şi ar fi avut scopul blocării reformelor necesare – inclusiv verificarea independentă a judecătorilor şi procurorilor, sau de protejare de urmărirea penală a judecătorilor acuzaţi de corupţie.

Cu un astfel de mesaj a venit Ambasada SUA, subliniind că Statele Unite continuă să susţină şi să monitorizeze îndeaproape eforturile de reformare şi consolidare a sistemului justiţiei din Republica Moldova.

„Statele Unite susţin reformele Guvernului Republicii Moldova în domeniul combaterii corupţiei şi pe acelea din sectorul justiţiei. Cetăţenii Republicii Moldova merită un sistem al justiţiei care să tragă la răspundere toate persoanele – inclusiv cele din cadrul sistemului – pentru orice acte criminale sau de corupţie.

Încurajăm judecătorii şi procurorii din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, să faciliteze o mai mare transparenţă în cadrul sistemului, şi să susţină eforturile care îi vor responsabiliza pe judecători, procurori şi oficiali pentru acţiunile lor. Asemenea măsuri vor spori încrederea publicului într-un sistem de justiţie care lucrează în folosul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova”, se spune în comunicatul ambasadei.

Amintim că la 27 septembrie a avut loc Adunarea Generală a Judecătorilor. Deşi CSM a fost împotriva convocării acesteia, Curtea de Apel Chişinău a dispus organizarea acestei Adunări, decizie menţinută şi de Curtea Supremă de Justiţie. 

La adunare s-au înregistrat 200 de judecători, iar 184 de judecători au participat la procedura de vot, în urma căreia au fost ridicate mandatele a 6 judecători.