Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alexandr Stoianoglo va fi investigat pentru modul în care PG a gestionat dosarul celor şapte profesori turci, expulzaţi ilegal din R. Moldova

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi investigat pentru modul în care Procuratura a gestionat dosarul celor şapte profesori turci, expulzaţi ilegal din Republica Moldova, în urmă cu trei ani. Consiliului Superior al Procurorilor a aprobat demararea anchetei la solicitarea unui fost deputat al Platformei DA.

Fostul parlamentar Inga Grigoriu a declarat că sesizarea pe care a depus-o a fost întocmită în baza hotărârii CEDO din 2019, privind expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova.

INGA GRIGORIU, membrul Platformei "DA": „Sesizarea depusă de mine în data de 4 noiembrie, are legătură cu investigarea defectuoasă a cazului de rezonanţă internaţională a dosarului celor şapte profesori turci, cu reşedinţă permamentă pe teritorul Republicii Moldova, folosind ilegal resursele financiare ale statului.”

CSP l-a desemnat pe Andrei Balan de la Procuratura Anticorupţie, să cerceteze dacă Procurorul General a săvârşit acţiunile ilegale, invocate de Inga Grigoriu în sesizare.

ANGELA MOTUZOC, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor: .Se desemnează Andrei Balan procuror în cadrul PA pentru a examina pretinsele ilegalităţi descrise în sesizarea doamnei Inga Grigoriu vizind pretinsele acţiuni ilegale a lui Alexandr Stoianoglo.”

CSP a pus în discuţii şi Regulamentului privind procedura de evaluare a performanţelor Procurorului General, însă aprobarea documentului a fost amânată până luni. Primul membru al Comisiei speciale care va evalua activitatea Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Este vorba despre fostul preşedinte interimar al Curţii de Apel Chişinău, Lidia Bulgac, Activitatea comisiei a început după ce săptămâna trecută, CSP a luat act de sesizarea şefului statului, Maia Sandu, care a cerut demararea procedurii de evaluare. În luna august, Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură, ceea ce permite evaluarea activităţii procurorului general. El ar putea fi demis de şeful statului dacă se va stabili că activitatea lui a fost nesatisfăcătoare.
Similare
RECOMANDĂRI