Alexandr Stoianoglo solicită Curţii Constituţionale examinarea în regim de urgenţă a sesizării sale. „Este inacceptabil că procurorului general i-a fost exclusă calitatea de membru al CSP”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Alexandr Stoianoglo solicită Curţii Constituţionale examinarea în regim de urgenţă a sesizării sale. „Este inacceptabil că procurorului general i-a fost exclusă calitatea de membru al CSP”

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, cere Curţii Constituţionale examinarea în regim de urgenţă a sesizării sale referitoare la modificările adoptate de Parlament la Legea Procuraturii, care permit demiterea lui din funcţie şi modifică structura Consiliului Superior al Procurorilor.

În sesizarea depusă la Curtea Constituţională, procurorul-şef argumentează că modificările adoptate „aduc atingere respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale, oportunităţii, coerenţei, stabilităţii şi predictibilităţii normelor juridice”, după cum se arată în sesizarea depusă la Curtea Constituţională.

Menţionăm că, potrivit noilor norme, intrate în vigoare la 3 septembrie, odată cu publicarea în Monitorul Oficial, procurorul general poate fi eliberat din funcţie înainte de expirarea mandatului său, de către preşedintele Republicii moldova, la propunerea CSP, dacă este evaluat cu calificativul „nesatisfăcător”, sau dacă CSP îl sancţionează disciplinar cu eliberarea din funcţie.

De asemenea, Alexandr Stoianoglo susţine în sesizarea sa că ar fi ilegală şi reducerea numărului de membri ai CSP, de la 15 la 12, prin excluderea din componenţa sa a procurorului general, a procurorului-şef din regiunea autonomă găgăuză şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.

„Este inacceptabil că procurorului general i-a fost exclusă calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, pe când au fost lăsaţi ca membri de drept ministrul Justiţiei, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Avocatul Poporului, care, în conformitate cu mai multe recomandări de specialitate, urmează a fi excluşi”, se arată în sesizarea procurorului general. 

Sursa: radiochisinau.md

Similare
RECOMANDĂRI