Adunarea generală a judecătorilor a fost anulată
Vizualizari:

Adunarea generală a judecătorilor a fost anulată

Consiliul Superior al Magistraturii a decis anularea şedinţei extraordinare a Adunării generale a judecătorilor programată pentru data de 23 octombrie. Data convocării unei noi reuniuni va fi decisă ulterior.

Decizia a fost luată ca urmare a avizului dat de Agenţia Naţională de Sănătate Publică, care spune că este inoportună organizarea şedinţei extraordinare a Adunării generale a judecătorilor cu participarea a 449 magistraţi. La fel, mai multe instanţe de judecată au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să nu oblige judecătorii să participe la reuniune sau să găsească o locaţie în aer liber pentru şedinţă.

În cadrul discuţiilor, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au spus că trebuie făcute modificări legislative care ar permite desfăşurarea Adunării şi în format online. În context, a fost menţionat şi exemplul implementat în cadrul Adunării generale a Baroului de avocaţi din circumscripţia Curţii de Apel Chişinău, când avocaţii au votat pe parcursul a mai multor zile.

Menţionăm că, în cadrul Adunării generale a judecătorilor, magistraţii urmau să aleagă:

- un membru permanent al Consiliului Superior al Magistraturii, din rândul judecătorilor de nivelul judecătoriilor. Funcţia a fost devenit vacantă o dată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi legislative;

- patru membri permanenţi ai Colegiului pentru selecţia şi cariera judecătorului, organ specializat al CSM, doi din rândul judecătorilor, un reprezentant al curţilor de apel şi un reprezentant al Curţii Supreme de Justiţie. În 2020 expiră mandatele de membru al Colegiului exercitate de către magistraţii Nicolae Craiu şi Liliana Catan, de la Curtea Supremă de Justiţie, Alexandru Gheorghieş, de la Curtea de Apel Bălţi şi Mihail Macar, de la Judecătoria Hînceşti;

- doi membri ai Colegiului de evaluare a performanţelor judecătorilor: din rândul judecătorilor, un membru; din rândul curţilor de apel, un membru. Funcţiile vor deveni vacante o dată cu expirarea mandatelor de membru ale judecătorilor Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chişinău şi Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălţi.
Similare
RECOMANDĂRI