Administratorul unei agenţii din Chişinău, care ducea oamenii la muncă în Portugalia - reţinut. Promitea lucru legal, însă îi impunea să muncească gratuit
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Administratorul unei agenţii din Chişinău, care ducea oamenii la muncă în Portugalia - reţinut. Promitea lucru legal, însă îi impunea să muncească gratuit

Administratorul unei agenţii de plasare în câmpul muncii în străinătate, cu sediul în mun. Chişinău, în vârstă de 30 de ani, membru al unei grupări infracţionale transfrontaliere a fost reţinut de poliţişti. Acesta este suspectat de trafic de fiinţe umane în scop de exploatare prin muncă în ţările spaţiului UE.

În urma investigaţiilor s-a stabilit că, începând cu luna septembrie 2018, traficanţii  au recrutat mai multe persoane originare din Republica Moldova, sub pretextul angajării la un loc de muncă legal şi bine plătit în Portugalia, urmărind scopul exploatării prin muncă şi servicii forţate.
 
Ulterior, liderul grupării împreună cu alte persoane necunoscute, folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a victimelor, le-au transportat şi adăpostit într-o localitate din Portugalia. Ajunşi la destinaţie, suspecţii au confiscat de la victime actele de identitate. Totodată, sub pretextul restituirii unei datorii neachitate de către victime şi a cărei mărime nu a fost stabilită în mod rezonabil, aceştia prin ameninţare cu violenţa fizică au fost impuşi să practice diferite lucrări agricole, în afară de cele promise iniţial, fără a le fi achitat salariul promis.
 
În rezultatul percheziţiilor efectuate de poliţişti la domiciliul suspectului şi sediul agenţiei au fost depistate şi ridicate circa 200 de contracte de prestare a serviciilor pe numele cetăţenilor Republicii Moldova, care au plecat în străinătate la muncă sau urmează să plece la muncă, agende cu înscrisuri de ciornă, carnete, mijloace băneşti, recipise şi confirmări de transferuri băneş
 
Pe acest fapt a fost pornită o cauză penală pentru trafic de fiinţe umane, iar suspecţii riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 pînă la 15 de ani. Actualmente, administratorul agenţiei este plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile.
 
La moment, Centrul pentru combaterea traficului de persoane, continuă acţiunile de urmărire penală în vederea identificării şi reţinerii tuturor suspecţilor precum şi altor potenţiale victime care au avut de suferit în rezultatul acţiunilor ilegale ale grupului infracţional, dar şi confiscarea bunurilor infracţionale, obţinute de către învinuiţi pe cale ilegală.
 
Similare
RECOMANDĂRI