Adjunctul procurorului general: În ultimii ani au fost deschise circa 200 de cauze penale ce vizează frauda bancară
Vizualizari:

Adjunctul procurorului general: În ultimii ani au fost deschise circa 200 de cauze penale ce vizează frauda bancară

Circa două sute de cauze penale care vizează frauda bancară au fost deschise pe parcursul ultimilor ani. În instanţa de judecată au fost expediate 28 de cauze penale. Opt dintre acestea vizează agenţi economici, iar restul persoane fizice. Din dosarele penale diferite justiţiei, în opt s-au pronunţat sentinţe de condamnare. Informaţiile au fost prezentate de către Ruslan Popov, adjunctul procurorului general, la şedinţa Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, care a audiat raportul intermediar al PG privind investigarea devalizării sistemului bancar, transmite IPN.

„Aceste aproximativ două sute de cauze penale care vizează frauda bancară instrumentează faptele de devalizare a sistemului bancar naţional începând cu anul 2009 şi până în 2014. Acestea au vizat în fond cele trei bănci, şi anume Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Unele dintre aceste cauze penale au fost conexate la cauza de bază, altele s-au investigat separat”, susţine procurorul.

Ruslan Popov a precizat că aceste cauze penale se referă la diferite componente ale fraudei, printre care escrocherii, dobândirea creditelor prin înşelăciune, încălcarea regulilor de creditare, evaziuni fiscale, gestionarea defectuoasă şi frauduloasă a băncii, obstrucţionarea supravegherii bancare etc. „Schema infracţiunii este una banal de simplă. Toţi banii, în perioada 2009-2014, aproximativ cinci ani de zile, au fost sustraşi prin oferirea abuzivă de credite neperformante. Rulajul total al acestor credite reprezintă aproximativ 42 de miliarde, dintre care 13,5 miliarde de lei au fost sustraşi, adică nu au fost restituiţi”, a notat adjunctul procurorului general.

Adjunctul procurorului general a mai spus că Guvernul urmează să achite Băncii Naţionale (în baza garanţiilor transformate în datorie de stat) peste 22 de miliarde de lei, pentru că se ia în calcul şi dobânda. Până în prezent, în total au fost recuperaţi peste 2,3 miliarde de lei din fraudă. Din iunie 2019 şi până în prezent, au fost puse sechestre pe bunuri în valoare de peste 1,2 miliarde de lei. La data de 31 ianuarie 2020, datoria celor trei bănci în proces de lichidare faţă de bugetul de stat era de peste 11,7 miliarde de lei.

În cadrul urmării penale a fraudei bancare se investighează mai multe grupuri de interese economice, printre care „grupul Gacikevici” (cauza penală a fost expediată în instanţa de judecată şi se află în proces de examinare), „grupul Şor” (în una din cauze există sentinţa primei instanţe, dosarul aflându-se pe rol în instanţa de apel). Adjunctul procurorului general a mai menţionat „grupul Platon” şi „grupul Filat” (cauze în care există sentinţe de condamnare), dar şi „grupul Plahotniuc” (cauza fiind la etapa de urmărire penală).

Ruslan Popov a mai spus că sunt cercetate peste cinci mii de tranzacţii financiar-bancare, care impun formarea mai multor comisii rogatorii. Organul de urmărire penală a înaintat 26 de cereri de comisii rogatorii, dintre care până în prezent au fost executate doar opt. Cererile vizează state ca Letonia, SUA, Federaţia Rusă, Elveţia, Austria, Monaco, Cipru, Cehia etc.
Similare
RECOMANDĂRI