30 de tineri vor crea un instrument care va ajuta la semnalarea legilor generatoare de corupţie
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

30 de tineri vor crea un instrument care va ajuta la semnalarea legilor generatoare de corupţie

30 de tineri şi tinere, participanţi la LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People, vor elabora o interfaţă a unei aplicaţii pentru semnalarea legilor care generează sau pot genera cazuri de corupţie. Instrumentul va fi utilizat pentru platforma Centrului Naţional Anticorupţie.

Când va fi lansat, acesta va permite cetăţenilor, dar şi sectorului privat sau societăţii civile să semnaleze legile sau actele normative care conţin prevederi ambigue, interpretabile şi care pot genera corupţie. Ulterior, documentele legale vor fi examinate de CNA în vederea identificării riscurilor de corupţie şi propuse pentru modificare.

Hackathon-ul se desfăşoară în perioada 8-10 noiembrie la Chişinău şi este organizat de PNUD, în colaborare cu Centrul Naţional Anticorupţie, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.

Prezentă la eveniment, Lidia Chireoglo, Director-adjunct al Centrului Naţional Anticorupţie a declarat că tânăra generaţie este cel mai implicat partener în procesul de prevenire a corupţiei. „Voi sunteţi cei care puteţi genera idei innovative, menite să ajute societatea. Sunt sigură că, în aceste zile, veţi reuşi să oferiţi un produs de calitate, pe care îl vom aplica în activitatea CNA, şi care ne va ajuta să devenim mai buni în ceea ce facem”.
Andrea Cuzyova, Reprezentantă rezidentă adjunctă a PNUD Moldova, a menţionat: „Prin acest eveniment ne propunem să implicăm tinerii şi tinerele în dezvoltarea unei soluţii inovative de prevenire a corupţiei, oferindu-le astfel posibilitatea de a participa la luarea deciziilor”.

Pe parcursul celor trei zile de eveniment tinerii, ghidaţi de specialişti IT şi experţi anticorupţie, vor lucra în şase echipe a câte cinci persoane şi vor genera soluţii inovative. Pe 10 noiembrie, participanţii vor prezenta produsele elaborate, iar un juriu independent le va selecta pe cele mai bune. Trei echipe câştigătoare vor obţine premii de valoare. Totodată, cea mai bună propunere de interfaţă va fi utilizată pentru platforma Centrului Naţional Anticorupţie.

Mai multe detalii urmăriţi pe pagina de Facebook a evenimentului.

Evenimentul LEGATHON: Hack Corruption. Law to the People este organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupţia prin consolidarea integrităţii în Republica Moldova, implementat de PNUD în parteneriat cu Centrul Naţional Anticorupţie şi Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se desfăşoară în perioada 2019-2021 şi contribuie la fortificarea capacităţilor actorilor din sectorul public şi privat, precum şi ale organizaţiilor societăţii civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor şi standardelor de prevenire a corupţiei.
 
Similare
RECOMANDĂRI