Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Serghei Tarnovschi, după bronzul olimpic obţinut la Tokyo: Sunt fericit că am cucerit medalia pentru Republica Moldova

Canotorul Serghei Tarnovschi a adus Republicii Moldova singura medalie de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. El a câştigat bronzul la proba canoe sprint pe distanţa de o mie de metri. Şi sportivele de la canoe dublu, Daniela Cociu şi Maria Olăraşu, au reuşit un rezultat onorabil la această disciplină, ocupând locul 7.

Serghei Tarnovschi a cucerit medalia de bronz după ce a parcurs distanţa de 1000 de metri în 4 minute 6 secunde şi 69 de miimi. Aceasta este prima medalie cucerită de sportivii basarabeni la Jocuri Olimpice de la Tokyo.

SERGHEI TARNOVSCHI, canotor : "Nu a fost uşor. Am avut mai puţin de 2 ore de pauză după lupta din semifinale. E nevoie de caracter pentru a rezista. Pentru mine a fost cel mai important să ajung în finală pentru că m-am duelat cu campioni olimpici, mondiali şi europeni. Nici în finală nu a fost uşor - chiar dacă a fost cald era vânt puternic. Mă bucur că am cucerit bronzul la fel ca la Rio şi am demonstrat că merit această medalie. Sunt fericit că am cucerit medalia pentru Republica Moldova."

Serghei Tarnovschi este la a doua participare la Jocurile Olimpice. Sportivul de 24 de ani a câştigat până acum medalia de aur la Jocurile Olimpice de Tineret din 2014, argint la europenele din 2016, şi a fost de 7 ori medaliat la campionatele mondiale. Pentru medalia obţinută la Tokyo, Tarnovschi va 2 milioane de lei din partea Guvernului Republicii Moldova. Şi sportivele de la canoe dublu au reuşit să ajungă în finală. Elevele lui Viktor Reneiski au avut un debut onorabil la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Daniela Cociu şi Maria Olăraşu au luat locul 7 pe distanţa de 500 de metri.

Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu şi Maria Olăraşu, au primit felicitări din partea şefului statului Maia Sandu şi preşedintelui Parlamentului Igor Grosu.

MESAJUL DE FELICITARE AL PREŞEDINTELUI MAIA SANDU: "Dragă Serghei, felicitări şi mulţumim pentru sentimentul de mândrie, pe care azi o ţară întreagă îl trăieşte datorită acestei victorii! Sunt convinsă că în viitor vor exista încă multe medalii, iar performanţa de la Tokyo va inspira alte zeci de băieţi şi fete să pună mâna pe vâsle. Le felicit şi pe membrele echipajului de canoe dublu, Maria Olăraşu şi Daniela Cociu. Fiind la prima participare într-un turneu olimpic, ele… au înregistrat cea mai bună evoluţie la canoe feminin din istoria sportului naţional."

O evoluţie frumoasă la Tokyo a avut şi atletul basarabean Andrian Mardare. El a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice şi a ocupat locul 7. Elevul lui Valeriu Lungu a reuşit din a cincea încercare să arunce suliţa la 83 de metri şi 30 de centimetri. Pentru această performanţă Andrian Mardare va fi răsplătit, ca şi fetele de la canoe, cu 300 de mii de lei din partea statului. În penultima zi a competiţiilor, maratonista Lilia Fisikovici din Republica Moldova s-a clasat pe locul 54.
RECOMANDĂRI