Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Sania - de la mijloc de transport, la sport olimpic

Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang 2018 pot fi urmărite doar la TVR MOLDOVA.

Potrivit datelor istorice, primele sănii au apărut în anul 800 î.e.n, în apropierea oraşului Oslo, Norvegia. Din acele vremuri, normanzii foloseau sania drept mijloc de transport.

Ca probă sportivă, sania a început să se dezvolte în Elveţia, din secolul al XVI-lea. Primele sănii, asemănătoare cu cele care sunt folosite astăzi în competiţiile sportive, au fost construite cu 300 de ani mai târziu, de patronii unui hotel elveţian care au vrut să-şi impresioneze turiştii cu senzaţiile tari oferite de alunecarea cu sania. 

Proba de sanie este unul dintre cele mai spectaculoase sporturi de iarnă. Sportivii alunecă pe pârtie, cu o viteză care atinge 130 de kilometri pe oră.
La Jocurile Olimpice, întrecerile de sanie şi-au făcut debutul la Innsbruck, în 1964, la feminin şi la masculin, iar din 1976 se desfăşoară pe aceeaşi pistă ca şi bobul. 

În România, acest sport şi-a făcut apariţia în anul 1909 la Sinaia, când a fost organizat primul concurs. Apoi, practica sa va fi strâns legată de scheleton şi bob. Anul 1915 a constituit un moment semnificativ pentru interesul acordat acestui sport, la Sinaia organizându-se o multitudine de întreceri destinate îndeosebi şcolarilor.

Potrivit paginii web a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, echipa naţională nu a lipsit vreodată de la Jocurile Olimpice de Iarnă din 1980, care au avut loc la Lake Placid. 

Din 9 februarie, urmăriţi la TVR MOLDOVA cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la PyeongChang din Coreea de Sud. Timp de două săptămâni, vom transmite 102 evenimente sportive, la 15 discipline din 7 sporturi.

Doar la TVR MOLDOVA veţi avea parte de cele mai importante şi interesante probe de la olimpiadă, comentate de cei mai valoroşi jurnalişti sportivi din România.
 
Similare
RECOMANDĂRI