Jo 2018

Istoria schiului, de la simplu mijloc de deplasare pe zăpadă, la competiţii sportive

Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang 2018 pot fi urmărite doar la TVR MOLDOVA.

Schiul, înainte de a deveni un sport, în urmă cu aproape şase milenii, era doar un mijloc de deplasare pe zăpadă, folosit de războinici sau vânători în timpul iernilor din Ţările Scandinave şi Nordul Rusiei.  

Originea cuvântului “schi” provine din termenul skíð (cuvânt din limba veche nord-germanică) şi înseamnă “băţ din lemn”, apoi fiecare ţară a adaptat cuvântul în limba ei: englezii în “ski”, spaniolii în “esquis”, finlandezii în “suksi” şi românii în ”schi”.
 
Încă din mezozoic, oamenii au găsit diverse soluţii pentru a construi schiuri. La început se împleteau crengi, practică ce a fost îmbunătăţită ulterior. S-au găsit chiar picturi rupestre datând de acum 3000-4000 de ani, care reprezentau schiori, folosind câte un băţ şi având genunchii îndoiţi. În peninsula Yalmal, pe coasta Oceanului Glacial Arctic, s-au găsit schiuri sub formă de fosile, identice cu cele pe care le întrebuinţau locuitorii munţiilor Altai.
Armatele au început să utilizeze schiurile multe secole mai târziu. Astfel, în 1564, armata suedeză echipată cu schiuri a cucerit oraşul Dronthein, sosind înaintea norvegienilor care mergeau pe jos.

Prima competiţie de schi poate fi considerată cea organizată la Tromso, în 1843, în timp ce în Finlanda primele întreceri datează din 1865. 19 ani mai târziu, în nordul Suediei, Lars Tuorda a câştigat o probă de 220 de kilometri cu timpul de 22 ore şi 22 minute, aceasta fiind prima cronometrare oficială de schi.

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice la care au participat concurenţi la schi fond a fost cea de la Chamonix, Franţa, în 1924, unde norvegianul Haug a câştigat aurul în probele de 18 km, 50 km şi la combinată. Pentru femei, debutul a fost la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Oslo, în 1952.

În România schiul fond a apărut mai întâi în Transilvania, unde s-a făcut simţită prezenţa germanilor şi austriecilor. Apoi, după 1920, au loc tot mai multe cursuri pentru predarea schiului la copii, promotori fiind principesa Ileana şi generalii Bădescu şi Iacobici. Începând din 1921, Campionatul Naţional de Schi fond se desfăşoară cu regularitate în Bucegi, Predeal şi Postăvar.

Din 9 februarie, urmăriţi la TVR MOLDOVA cea de a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la PyeongChang din Coreea de Sud. Timp de două săptămâni vom transmite 102 evenimente sportive, la 15 discipline din 7 sporturi.

Doar la TVR MOLDOVA veţi avea parte de cele mai importante şi interesante probe de la olimpiadă, comentate de cei mai valoroşi jurnalişti sportivi din România.