Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Istoria curling-ului - de la jocuri cu pietre simple, la sport supranumit ”şah pe gheaţă”

Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang 2018 pot fi urmărite doar la TVR MOLDOVA.

Curling-ul este un sport de echipă care se joacă pe gheaţă. Acesta are rădăcini anglo-saxone şi se ştie despre existenţa lui încă din secolul al XVI-lea. Acum câteva secole, acesta se juca pe iazurile îngheţate, cu nişte pietre simple.

Începând cu secolul al XIX-lea, curling-ul capătă popularitate. Atunci au fost aprobate regulile oficiale ale jocului şi s-au identificat trei variante naţionale: scoţian, german şi elveţian. Deja în secolul al XX-lea, curling-ul a fost recunoscut ca un sport distinct, iar primul campionat mondial a avut loc în 1959. Până astăzi sensul sportului curling şi regulile sale au rămas practic neschimbate. În acest sport, unul dintre membrii echipei împinge o piatră specială, cu mâner pe o suprafaţă de gheaţă perfecta. Iar coechipierii îi asigură alunecarea pe direcţia stabilită de aruncător, spre o ţintă marcată pe gheaţă prin cercuri concentrice, frecând gheaţa, imediat înaintea pietrei, cu nişte măturici speciale.
 
Primele Jocuri Olimpice de Iarnă, care au inclus proba de curling pe lista competiţiilor, a fost cea de la Chamonix, Franţa (1924), Marea Britanie fiind câştigătoarea concursului olimpic masculin de gen. După aceea, timp de 50 de ani, acest sport nu s-a mai aflat între disciplinele olimpice. A apărut din nou ca disciplină demonstrativă la Calgary în 1988.
 
În România, curling-ul este puţin cunoscut, deşi este sport olimpic. Federaţia Română de Curling a fost înfiinţată în 2010, iar prima competiţie sportivă de acest gen a avut loc la Braşov, un an mai târziu.  
 
Din 9 februarie, urmăriţi la TVR MOLDOVA cea de-a XXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la PyeongChang din Coreea de Sud. Timp de două săptămâni, vom transmite 102 evenimente sportive, la 15 discipline din 7 sporturi.

Doar la TVR MOLDOVA veţi avea parte de cele mai importante şi interesante probe de la olimpiadă, comentate de cei mai valoroşi jurnalişti sportivi din România.
Similare
RECOMANDĂRI