„GRĂDINIŢA MEA, ÎMPREUNĂ CONSTRUIM VIITORUL”

VIDEO. În grădiniţa din Abaclia sunt instruiţi peste 160 de copii

Copiii de azi sunt ţara de mâine, iar grădiniţa este locul în care creştem viitorul. Au înţeles-o foarte bine localnicii din Abaclia, pentru care crearea unor condiţii optime de creştere şi dezvoltare a copiilor este esenţială, chiar dacă bugetul local este auster.

Grădiniţa din sat, construită în anii 80, a fost renovată acum doi ani cu suportul României. Iar micuţii care o frecventează beneficiază astăzi de condiţii europene de educaţie.

Noul an de studii a început la grădiniţa “Mărţişor” cu flori şi cântece. Copiii au revenit din vacanţă plini de energie şi pregătiţi să cucerească noi culmi. Astăzi nimic nu îi împiedică în realizarea visurilor. Grădiniţa din Abaclia a fost renovată, amenajată şi dotată cu toate cele necesare pentru educaţia unei noi generaţii.

Acesta este, de fapt, finalul fericit al unei poveşti triste. Grădiniţa are peste 30 de ani. A fost construită de colhoz încă în perioda sovietică.

Evident, anii au lăsat urme adânci în clădirea învechită. Nina Mocanu a stat la cârma instituţiei timp de 33 de ani şi a fost martorul urcuşurilor, dar şi al coborâşurilor.
 
Dar nu a stat pe loc, a căutat mereu soluţii pentru a menţine grădiniţa în viaţă. Cu suportul administraţiei publice locale a scris proiecte, a accesat fonduri şi a fost ajutată.
 
În 2009, grădiniţa a beneficiat de primul ajutor - 75 de mii de lei din partea Fondului de Investiţii Sociale. Atunci s-au făcut primele schimbări. Dormitoarele au fost transformate în grupe şi au fost schimbate geamurile. Dar mai erau multe de făcut; faţada grădiniţei se surpa.

Salvarea a venit în 2014, din partea Guvernului României, care a oferit  grădiniţei un grant de 600 de mii de lei.

După un an de lucrări de reparaţie, instituţia arată ca nouă, iar la 1 martie, 2016, grădiniţa “Mărţişor” a fost redeschisă pentru micuţii din sat. La eveniment a fost prezent şi ambasadorul României de atunci, Marius Lazurcă, care s-a întors pentru o zi în copilărie.

Părea că visurile micuţilor, părinţilor, dar şi educatorilor din Abaclia prindeau din nou aripi. Acum nimeni nu se gândeşte la frig sau răceală, ci la noi descoperiri.

Izolarea termică a clădirii a readus căldura în sălile de clase. În plus, printr-un proiect de eficienţă energetică, a fost construită o nouă cazangerie, pe bază de biocombustibil. Economiile la energie au crescut astfel cu 80%.

Din Prahova, localitate din România cu care Abaclia este înfrăţită, grădiniţa a primit 10 calculatore, câte unul pentru fiecare grupă. Prin urmare, astăzi obiectivele de bază ale instituţiei ţin de educaţie şi nu de reparaţie. Iar numărul copiilor înscrişi la grădiniţă a crescut semnificativ după renovare.

În prezent, în grădiniţă sunt nouă grupe în care sunt educaţi peste 160 de copii. Procesul de studii este asigurat de 14 educatori cu studii pedagogice, dar şi cu multă dragoste pentru cei mici.

Micuţii de la Abaclia se bucură de fiecare zi petrecută la grădiniţă, într-un loc plin de culoare şi voie bună.
 
Chiar dacă mai sunt unele lucruri de făcut, se poate spune că viitorul satului Abaclia este asigurat. Grădiniţa “Mărţişor” dispune astăzi de toate condiţiile pentru a educa o generaţie de cetăţeni demni.