Generatia Unirii

GENERAŢIA UNIRII. Regina Maria, apărătoare a intereselor României

Regina Maria, principesă de coroană şi a doua regină a României, implicată în organizarea a numeroase spitale de campanie din Primul Război Mondial, apărătoare a intereselor României

1914-1918

La 10 octombrie 1914, în urma decesului Regelui Carol I, a fost încoronată Regină a României, alături de Regele Ferdinand. A militat constant pentru intrarea României în răboi de partea Antantei.

Despre Regina Maria, Contele Saint-Aulaire, ministrul Franţei la Bucureşti, scria:

„În fiecare dimineaţă, Regina, în uniformă de infirmieră, însoţită de o doamnă de onoare şi de un grup de brancardieri voluntari se duce la gară pentru a-i primi pe răniţi. Regina înfruntă moartea şi ceea ce este fără îndoială cel mai greu, depăşeşte oboseala unei zile nu de opt ore ci a unei zile care se întinde până noaptea târziu, cu şaisprezece, şaptesprezece sau optsprezece ore de muncă, pe cât de respingătoare pe atât de periculoase (pe video), în mijlocul emanaţiilor infecte ale cangrenelor.

Contele Saint-Aulaire, Ministrul Franţei la Bucureşti - Auguste-Félix-Charles de Beaupoil de Saint-Aulaire, Confession d'un vieux diplomate, Flamarion, Paris, 1953, p. 360

15 octombrie 1922

În Catedrala din Alba Iulia, a fost încoronată, împreună cu Regele Ferdinand, ca Regină a (pe video) României Mari. După moartea Regelui, se va implica activ în creşterea Regelui Mihai şi va încerca chiar să obţină numirea în Consiliul de Regenţă.

În 1926 se remarcă prin vizita în Statele Unite ale Americii, unde s-a bucurat de o primire călduroasă. Renumite au fost şi încercările sale de a realiza alianţe matrimoniale, care să sprijine idealurile diplomatice ale României. De altfel, de-a lungul vieţii, Regina Maria a fost un ambasador al României, promovând în lume portul iei româneşti

Regina Maria spunea:

”Preocuparea noastră cinstită a avut întotdeauna un singur obiect: România. Orice greşeli vom fi făcut, pe noi ne-au animat de fiecare dată intenţiile cele mai bune şi sunt convinsă că şi poporul ştie acest lucru.”

Eugen Wolbe, Ferdinand I Întemeietorul României Mari. O biografie, Editura Humanitas, Bucureşti, 2004, p. 214


18 iulie 1938

În ultimii ani, Regina Maria a trăit (pe video) retrasă la Balcic, pe malul Mării Negre. A murit la Pelişor, fiind înmormântată, alături de ceilalţi membri ai Casei Regale, la Catedrala Episcopală de la Curtea de Argeş.