Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

GENERAŢIA UNIRII. Sextil Puşcariu, profesorul care a contribuit decisiv la procesul de cristalizare a mişcării naţionale a românilor din Bucovina

Sextil Puşcariu, 04.I.1877 – 05.V.1948, profesor universitar, primul rector român al Universităţii din Cluj-Napoca, redactor la Glasul Bucovinei.  

1899-1905
Sextil Puşcariu a făcut studii universitare la Leipzig şi a obţinut doctoratul în filosofie. Este ales membru corespondent al Academiei Române şi contribuie decisiv la procesul de cristalizare a mişcării naţionale a românilor din Bucovina, fiind profesor de limba şi literatura română la Universitatea din Cernăuţi.
 

1914-1918
Precum alţi români din Imperiul austro-ungar, Sextil Puşcariu luptă în Marele Război, fiind mobilizat în armata habsburgică.Victoriile Antantei împotriva armatelor Puterilor Centrale îl fac să spere la un viitor mai bun pentru românii din Austro-Ungaria. 
 
14 noiembrie 1918
Împreună cu alţi lideri ai mişcării româneşti din Bucovina, Sextil Puşcariu scrie şi se îngrijeşte de redactarea ziarului Glasul Bucovinei. Este trimis de guvernul de la Cernăuţi la Iaşi, pentru a afla opiniile politicienilor români cu privire la declararea unirii Bucovinei cu România.
 
În mesajul pentru Regele Românilor se spunea:
„Venim ca soli ai Bucovinei ca să Vă aducem inimile şi sufletele Moldovenilor de peste Molna; inimile pline de mulţămită şi eternă recunoştinţă pentru ocrotirea ce ne-aţi dat ca să împlinim visul părinţilor noştri, şi sufletele premenite în anii grei de suferinţă, care nu cunosc altă dorinţă decît de a putea lucra şi ele la alcătuirea României Mari...”.
(Glasul Bucovinei, anul I, nr. 10, 11/24 noiembrie 1918)
 
În decembrie 1918, Sextil Puşcariu scria:
Mi-ar fi căzut greu să mor tocmai acuma, când a venit în sfârşit primăvara şi pentru noi românii şi ne vedem visul cu ochii şi mi-ar fi greu să rămân cu o meteahnă din această boală tocmai acum când vremea începe să fie prea scurtă şi cele două mâni prea slabe pentru toate câte ai vrea să le lucrezi. Îmi cade greu să stau în pat acum când aş putea ajuta şi eu”.
(Sextil Puşcariu, notă din 14/27 decembrie 1918, Cernăuţi, în Memorii, Bucureşti, 1977, p. 332)


 
1919-1943
Devine primul rector român al Universităţii din Cluj. Este delegat al României la Liga Naţiunilor şi preşedinte al Institutului Român din Berlin.
 
Despre apreciareaşi recunoaşterea capacităţilor sale intelectuale şi administrative. 
Cel mai probabil, Sextil Puşcariu a început să aibă un jurnal în timpul Primului Război Mondial, când era mobilizat pe frontul italian.
 
5 mai 1948
Sextil Puşcariuse stinge din viaţă la 5 mai 1948, la Bran.Memoriile sale din timpul Primului Război Mondial,publicate postum, sunt de mare ajutor istoricilor şi pasionaţilor de istorie pentru a înţelege cum s-a realizat Marea Unire şi ce au simţit românii în acele momente.
Similare
RECOMANDĂRI