Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Gala TVR Moldova: Premiul pentru excelenţă în artă, conferit directorului artistic, prim-dirijorului Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Mihail Agafiţa

TVR MOLDOVA a oferit PREMIUL PENTRU EXCELENŢĂ ÎN ARTĂ directorului artistic, prim-dirijorului Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Mihail AGAFIŢA.

A ales calea muzicii din întâmplare. Copil fiind, îi plăcea să cânte şi talentul său a fost observat de un vecin, care ulterior i-a devenit profesor de vioară. A urmat studiile muzicale la Chişinău, apoi la Bucureşti, unde şi-a aprofundat cunoştinţele în arta dirijatului simfonic. Pe parcursul celor 25 de ani de activitate, implicit în cadrul Filarmonicii Naţionale, a susţinut sute de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Italia, Polonia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum şi diverse turnee în Germania, Danemarca, Grecia, Elveţia, Portugalia. Timp de 4 ani a activat în calitate de dirijor permanent al Filarmonicii „Transilvania” din Cluj, perioadă în care au avut loc primele sale evoluţii în cadrul  Festivalului Internaţional „George Enescu” din Bucureşti. La iniţiativa acestui dirijor, prestigiosul festival a trecut Prutul în anii 2017 şi 2019. Remarcabile sunt colaborările sale cu Filarmonica „George Enescu” şi Orchestra Naţională Radio din Bucureşti. Pentru domnia sa muzica este nu doar un act artistic, dar şi un medicament, licoarea sufletului întristat, motiv pentru care a iniţiat proiectului „Terapie prin muzică”. În semn de apreciere pentru merite deosebite şi contribuţia adusă scenei lirice, Opera Naţională Română din Cluj i-a conferit trofeul „Lya Hubic”. Este „Cetăţean de Onoare al raionului Călăraşi”, deţinător al premiului „Gavriil Musicescu” şi al titlului „Artist al Poporului” pentru performanţe remarcabile şi prestaţie scenică extraordinară. 
Similare
RECOMANDĂRI