EXTERN

Vot decisiv la Londra, în această seară, privind acordul Brexit

Deputaţii din Parlamentul britanic votează pentru sau împotriva acordului de Brexit negociat de premierul Theresa May. De votul din această seară depinde viitorul Marii Britanii, dar şi cel al Uniunii Europene. Regatul ar trebui să iasă din Clubul comunitar pe 29 martie, dar acest termen devine din ce în ce mai puţin probabil, în condiţiile în care vocile care cer un nou referendum s-au înmulţit.

Pe ultima sută de metri, premierul Theresa May încearcă să-i convingă pe membrii Camerei Comunelor că o ieşire din Uniune fără niciun acord este cea mai proastă alegere posibilă.

La votul din această seară se profilează deja o înfrângere usturătoare a liderului conservatorilor.

Luni seara târziu, Camera Lorzilor a aprobat, cu o majoritate covârşitoare, o rezoluţie simbolică de respingere a acordului Brexit negociat de May. În cazul de faţă, cameră decizională este Camera Comunelor, totuşi, documentul lorzilor semnalează că acest acord va prejudicia prosperitatea economică, securitatea internă şi influenţa globală.

Dacă acordul este respins de camera inferioară a Parlamentului britanic, atunci Theresa May are la dispoziţie trei zile lucrătoare să prezinte un plan B. Dacă şi acesta este respins, Londra ar putea cere o amânare a termenului ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Astfel, guvernul ar mai avea timp să revizuiască actualul acord. Scenariul ieşirii din Uniune fără niciun acord, adică o întrerupere bruscă a legăturilor cu Uniunea Europeană, este luat în calcul de guvern, dar din ce în ce mai mulţi politicieni atrag atenţia că aceasta ar fi o soluţie dezastruoasă pentru Marea Britanie.

Dominic Raab, fostul ministru pentru Brexit: „Nu aş face prea mult caz după ce acordul s-ar putea să nu fie votat, aşa cum ne aşteptăm. Ar trebui să întindem mâna prietenos partenerilor noştri europeni. Vrem să continuăm negocierile”.

Presa din Regat spune că, în cazul unui eşec, Theresa May ar trebui să îşi dea demisia. Şi în mass media, şi pe coridoarele de la Westminter se vorbeşte din ce în ce mai mult despre alegeri anticipate şi o nouă consultare populară în ce priveşte ieşirea din Uniune.