Von der Leyen: Problema cu Belarus nu este o criză a migraţiei, ci o tentativă a regimului de a-şi destabiliza vecinii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Von der Leyen: Problema cu Belarus nu este o criză a migraţiei, ci o tentativă a regimului de a-şi destabiliza vecinii

Problema cu Belarus nu este o criză a migraţiei, ci o tentativă a regimului autoritar al lui Aleksandr Lukaşenko de a crea o criză continuă şi de a-şi destabiliza vecinii democratici, a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri din plenul Parlamentului European, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Şefa executivului comunitar a precizat că UE este în curs de coordonare a sancţiunilor împotriva Belarus cu Statele Unite, Canada şi Regatul Unit.

"Am căzut de acord să contracarăm acest comportament, este important să ne coordonăm sancţiunile şi să lucrăm cu ţările de origine şi cu liniile aeriene care îi transportă pe migranţi la Minsk. Asta am făcut şi asta facem. Şi suntem în curs de a ne coordona sancţiunile cu SUA, Canada şi Regatul Unit", a afirmat ea.

În context, ea i-a mulţumit vicepreşedintelui Comisiei Europene, Margaritis Schinas, care s-a deplasat în ultimele zile în mai multe dintre ţările din care provin migranţii aduşi de Belarus la frontiera UE, informează Agerpres.

Cu acelaşi prilej, von der Leyen a anunţat că executivul UE propune crearea unei liste negre pentru toate tipurile de transport cu privire la traficul de persoane şi exploatarea migraţiei.

În acelaşi timp, Ursula von der Leyen a spus că propune triplarea fondurilor UE alocate Lituaniei, Letoniei şi Poloniei pentru protejarea frontierelor.

"Nu e o chestiune bilaterală a Poloniei, Lituaniei şi Letoniei cu Belarus. Uniunii Europene, ca întreg, i se adresează o provocare", a spus şefa CE.

Nu în ultimul rând, Ursula von der Leyen a subliniat că UE nu recunoaşte regimul Lukaşenko, unul care este represiv cu propriul popor.
Similare
RECOMANDĂRI