Vladimir Zelenski acceptă schimbul de prizonieri efectuat între redactorul-şef al unei agenţii ruse de presă, Kirill Vîşinski, şi regizorul ucrainean Oleg Senţov
Sursa foto:nguoivietodessa.com Vizualizari:

Vladimir Zelenski acceptă schimbul de prizonieri efectuat între redactorul-şef al unei agenţii ruse de presă, Kirill Vîşinski, şi regizorul ucrainean Oleg Senţov

Preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat că autorităţile de la Kiev acceptă principiul unui schimb de prizonieri efectuat între redactorul-şef al Agenţiei ruse de presă agenţiei RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîşinski, şi regizorul ucrainean Oleg Senţov.

Potrivit lui Zelenski, acesta ar trebui să fie un prim gest de bunăvoinţă. Kremlinul a susţinut mai devreme că eliberarea din detenţie a jurnalistului Vîşinski ar putea fi un prim pas pentru o normalizare a relaţiilor dintre Moscova şi Kiev.

„Referitor la domnul Vîşinski, dacă se vor întreprinde primii paşi spre normalitate, dacă vor exista astfel de condiţii, atunci suntem dispuşi să efectuăm un schimb, vi-l dăm pe domnul Vîşinski, dacă doriţi, şi îl vrem în schimb pe domnul Senţov", a declarat Zelenski, citat de Agenţia de presă RIA Novosti.

Iulia Mendel, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Zelenski, a declarat că Administraţia prezidenţială de la Kiev a propus ca ucraineanul Oleg Senţov, condamnat pentru terorism în Rusia, să fie eliberat în schimbul jurnalistului Kirill Vîşinski. Procesul în care este judecat în Ucraina redactorul-şef al Agenţiei de presă RIA Novosti Ucraina, Kirill Vîşinski, va avea loc pe 19 iulie, la Tribunalul Districtual Podolski din Kiev. Jurnalistul a fost reţinut în Ucraina la 15 mai 2018.

Regizorul ucrainean Oleg Senţov a fost condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare, sub acuzaţia de organizare a unor atacuri teroriste în Crimeea, transmite Radio Chişinău.

Kiril Vişinski, ucrainean care a primit cetăţenia rusă în 2015, este acuzat de „trădare”. Potrivit directorului adjunct al Serviciului de Securitate, Vişinski a fost în Crimeea în 2014, de unde a trimis „relatări subversive” după care ar fi colaborat cu grupări separatiste din estul Ucrainei, relatează agenţia AFP.

Similare
RECOMANDĂRI