Vladimir Putin spune că bilanţul real al victimelor din Nagorno-Karabakh este de cinci ori mai mare decât cel oficial
Vizualizari:

Vladimir Putin spune că bilanţul real al victimelor din Nagorno-Karabakh este de cinci ori mai mare decât cel oficial

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că luptele dintre Azerbaidjan şi Armenia pentru regiunea Nagorno-Karabakh au făcut deja peste 5.000 de morţi.

Acesta este cel mai ridicat bilanţ anunţat până acum în acest conflict, informează BBC, potrivit Digi24.

Putin a spus că discută cu ambele părţi de mai multe ori pe zi şi că nu va ţine partea unei ţări anume. Liderul rus a mai spus că Moscova nu este de acord cu Turcia - care susţine Azerbaidjan - când vine vorba de acest conflict.

Totodată, Rusia a cerut Statelor Unite să ajute la obţinerea păcii în regiune.

Armenia şi Azerbaidjan s-au acuzat reciproc că au încălcat termenii acordurilor de încetare a focului în Nagorno-Karabakh.

Luptele în zona disputată s-au intesificat începând de luna trecută. Nargorno-Karabakh este un teritoriu recunoscut internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, însă este condus de etnicii armeni.

Conflictul recent este cel mai sângeros petrecut în zonă de la războiul de şase ani încheiat în 1994.

Rusia are o alianţă militară cu Armenia şi o bază în această ţară, dar are şi relaţii strânse cu Azerbaidjan.

"Sunt foarte multe victime de ambele părţi, peste 2.000 de fiecare parte", a declarat preşedintele rus la o întâlnire televizată, adăugând că "numărul victimelor se apropie de 5.000". Acest număr este mult mai mare decât orice estimare oficială de până acum, acestea fiind situate în jur de 1.000 de victime.

Autorităţile din Nagorno-Karabakh au anunţat că peste 874 de soldaţi şi 37 de civili armeni şi-au pierdut viaţa. Azerbaidjan a raportat 61 de victime în rândul civililor, dar nu a anunţat pierderi militare.

Discuţii între Armenia şi Azerbaidjan urmează să aibă loc în Washington vineri, când secretarul de stat american Mike Pompeo urmează să se întâlnească cu miniştri de externe ai celor două ţări.

Nagorno-Karabakh este o regiune muntoasă de 4.400 de kilometri pătraţi, locuită în principal de etnici armeni şi turci musulmani. În timpul URSS, Nagorno-Karabakh a devenit o regiune autonomă în cadrul Azerbaidjan. În urma războiului din 1988-1994, peste 30.000 de oameni au murit şi un milion de persoane au părăsit zona.

Similare
RECOMANDĂRI