EXTERN

Violenţe la protestele de la Budapesta, după ce unii manifestanţi au încercat să intre în sediul televiziunii publice

post-img

Protestele de duminică de la Budapesta împotriva aşa-numitei 'legi a sclaviei' au degenerat în violenţe în cursul nopţii când mai mulţi manifestanţi au încercat să pătrundă în sediul televiziunii de stat MTVA.

Ciocnirile dintre protestatari şi poliţie au izbucnit când mai mulţi manifestanţi s-au deplasat la sediul televiziunii de stat MTVA şi au încercat să pătrundă în clădire, potrivit postului ATV Hungary, afiliat CNN.

În înregistrările de la faţa locului se poate vedea cum forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva mulţimii în timpul confruntării.

Potrivit agenţiei ungare de presă MTI, în mulţimea ajunsă la televiziune s-au aflat mai mulţi politicieni din opoziţie, care au cerut ca solicitările lor să fie citite la MTVA.

Unii parlamentari de opoziţie au primit permisiunea de a intra în clădire, sub escorta poliţiei.

Potrivit variantei în limba engleză a site-ului de ştiri independent Index.hu, parlamentarii nu au fost lăsaţi totuşi să îşi citească solicitările în direct, fiind întâmpinaţi de paznicii televiziunii.

Printre solicitările protestatarilor, citite anterior în timpul manifestaţiei, se numără renunţarea la 'legea sclaviei', independenţa sistemului judiciar, aderarea Ungariei la Parchetul European şi independenţa mass-media publice.

Mii de persoane au protestat duminică la Budapesta împotriva noii legi a muncii şi a ceea ce manifestanţii consideră a fi o creştere a autoritarismului premierului conservator Viktor Orban.

Protestul a fost a patra demonstraţie din ultimele şapte zile organizată de partidele de opoziţie, federaţii ale studenţilor şi ONG-uri împotriva guvernului Orban.

Demonstranţii, purtând drapele ale Ungariei şi ale Uniunii Europene şi bannere cu sloganuri precum 'Nu furaţi!' şi 'Tribunale independente!', au mărşăluit de la Piaţa Eroilor către sediul parlamentului ungar.

Noua lege ungară a muncii le permite angajatorilor să solicite până la 400 de ore suplimentare de muncă pe an, ceea ce i-a făcut pe critici să o numească 'legea sclaviei'.

De asemenea, guvernul ungar a elaborat un proiect de lege privind stabilirea unor noi tribunale administrative care vor răspunde în faţa guvernului şi vor gestiona chestiuni sensibile precum legea electorală şi aspecte legate de corupţie.