VIDEO. Se lucrează la primul hotel spaţial. Când va fi gata şi cum va funcţiona
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Se lucrează la primul hotel spaţial. Când va fi gata şi cum va funcţiona

Dacă visezi cu ochii deschişi cu viitoarele călătorii în timp ce eşti blocat în casă, în timpul pandemiei, de ce să te limitezi la călătoriile pe plajele din Bali sau canalele Veneţiei, dacă vei avea ocazia să-ţi petreci vacanţa în spaţiu? Chiar într-un hotel. Unul spaţial.

Dacă visezi cu ochii deschişi cu viitoarele călătorii în timp ce eşti blocat în casă, în timpul pandemiei, de ce să te limitezi la călătoriile pe plajele din Bali sau canalele Veneţiei, dacă vei avea ocazia să-ţi petreci vacanţa în spaţiu? Chiar într-un hotel. Unul spaţial.
 

Apoi, numită Staţia Von Braun, acest concept futurist format din 24 de module conectate prin arbori de ascensor care alcătuiesc o roată care orbitează Pământul era programat să fie complet operaţional până în 2027.
 

Câţiva ani mai târziu, hotelul are un nou nume – staţia Voyager – şi urmează să fie construit de Orbital Assembly Corporation, o companie de construcţii nouă condusă de fostul pilot John Blincow, care conduce şi Fundaţia Gateway.

Într-un interviu recent pentru CNN Travel, Blincow a explicat că au existat unele întârzieri legate de Covid, dar construcţia spaţiului hotelier va începe în 2026, iar o şedere în spaţiu ar putea deveni realitate până în 2027.

„Încercăm să facem publicul să realizeze că această epocă de aur a călătoriilor spaţiale este chiar după colţ. Se apropie. Se apropie repede”, a spus Blincow.

 

Primul hotel din spaţiu, gata până în 2027


Imaginile despre cum ar putea arăta hotelul sugerează un interior care nu este diferit de un hotel de lux de pe Pământ, doar cu nişte vederi destul de spectaculoase.

Când proiectele iniţiale au avut premiera în urmă cu câţiva ani, Tim Alatorre, arhitect senior de design la Orbital Assembly Corporation, a declarat pentru CNN Travel că estetica hotelului este un răspuns direct la filmul lui Stanley Kubrick „2001: A Space Odyssey”. „Cred că scopul lui Stanley Kubrick a fost să evidenţieze diviziunea dintre tehnologie şi umanitate”, spune Tim.

În schimb, Alatorre şi echipa sa vor să aducă o felie de Pământ în spaţiu prin suite confortabile şi baruri şi restaurante şic. Oaspeţii ar putea fi în spaţiu, în primul hotel spaţial, dar se pot bucura în continuare de paturi şi duşuri obişnuite.

Asta nu înseamnă că hotelul va ignora cu totul noutatea de a fi în spaţiu. Există planuri de a servi „mâncare spaţială” tradiţională – cum ar fi îngheţata liofilizată – în restaurantul hotelului. În plus, vor fi oferite activităţi recreative care „evidenţiază faptul că eşti capabil să faci lucruri pe care nu le poţi face pe Pământ”, potrivit lui Alatorre.

„Datorită greutăţii şi gravitaţiei reduse, vei putea sări mai sus, vei putea ridica lucrurile, vei putea alerga în moduri pe care nu le poţi face pe Pământ”, spune Alatorre.

 

Cum funcţionează primul hotel spaţial

Deci, cum ar funcţiona exact fizica unui hotel spaţial? Alatorre a declarat pentru CNN Travel că roata care se învârte ar funcţiona pentru a crea o gravitaţie simulată. Aproape de centrul staţiei nu există gravitaţie artificială, a explicat Alatorre, dar pe măsură ce te deplasezi în exteriorul staţiei, senzaţia de gravitaţie creşte.

Numele original al hotelului a fost ales deoarece conceptul a fost inspirat de designurile vechi de 60 de ani de la Wernher von Braun, un inginer aerospaţial care a fost pionierul tehnologiei rachetelor, mai întâi în Germania şi mai târziu în SUA.

 

În timp ce trăia în Germania, von Braun a fost implicat în programul de dezvoltare a rachetelor naziste, aşa că numirea hotelului spaţial după el a fost o alegere controversată. Acesta a fost parţial motivul pentru care numele a fost schimbat, a declarat Blincow pentru CNN Travel.

„Staţia nu este cu adevărat despre el. Se bazează pe designul său şi ne plac contribuţiile sale la ştiinţă şi spaţiu”, a spus Blincow. „Dar ştii, staţia Voyager este mult mai mult decât atât. Este un lucru de viitor”.

Turismul spaţial devine un subiect din ce în ce mai fierbinte şi există mai multe companii care încearcă să realizeze ceva în acest sens – de la Virgin Galactic la SpaceX-ul lui Elon Musk.

Sistemul StarShip al SpaceX ar putea ajuta la ridicarea de la sol a staţiei Voyager

„Nu putem numi SpaceX partenerul nostru, dar în viitor aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu ei”, a declarat Blincow într-un eveniment live recent care promovează Orbital Assembly, sfătuind telespectatorii să „se ţină bine”.

Deocamdată, primul hotel spaţial nu face publice preţurile, dar aşteaptă-te să vină cu un preţ destul de piperat. Virgin Galactic, de exemplu, intenţionează să lanseze pasagerii în spaţiul sub-orbital la 250.000 de dolari pe persoană, pe călătorie.

Cu toate acestea, echipa din spatele staţiei Voyager a spus că speră să facă în cele din urmă un sejur la hotel echivalent cu „o călătorie într-o croazieră sau o călătorie în Disneyland”.

În timp ce staţia Voyager este probabil cea mai ambiţioasă dintre proiectele Orbital, este, de fapt, doar o faţetă a ambiţiilor lor spaţiale. Echipa speră, de asemenea, să construiască staţii de cercetare şi să declanşeze oportunităţi de turism spaţial şi comerţ.

„Proiectăm instrumentele şi maşinile chiar acum care pot construi aceste structuri foarte repede”, a spus Blincow.

Echipa îşi imaginează că guvernele sau companiile private ar putea folosi module pentru instruirea echipajelor „care se îndreaptă spre Marte, Lună şi dincolo”, aşa cum a subliniat Alatorre la evenimentul live de anul acesta. Următoarea etapă a obţinerii staţiei Voyager este de a aduce mai mulţi investitori în mix şi de a continua cu testele pe teren.

Scopul final, aşa cum a spus Alatorre în 2019, este „să creeze o cultură a navei stelare în care oamenii să meargă în spaţiu, să trăiască şi să lucreze acolo şi să vrea într-adevăr să fie în spaţiu. Şi credem că există o cerere pentru asta”.

Sursa: Playtech.ro

 

Similare
RECOMANDĂRI