VIDEO. Restricţii pentru presa străină din Rusia. Entităţi media din SUA şi din alte ţări ar putea fi declarate agenţi străini
Sursa foto:Moldova 24 Vizualizari:

VIDEO. Restricţii pentru presa străină din Rusia. Entităţi media din SUA şi din alte ţări ar putea fi declarate agenţi străini

Moscova face paşi către limitarea libertăţii de exprimare. După ce a pus la zid presa independentă din Rusia, acum unele entităţi de presă din Statele Unite ale Americii şi din alte ţări ar putea fi declarate 'agenţi străini'.

Duma de stat ar urma să adopte, săptămâna viitoare, prevederi în acest sens. Printre acestea, furnizarea de informaţii complete cu privire la finanţare. Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova, vine cu detalii.
 

Intenţia deputaţilor ruşi trebuie văzută şi în altă cheie, mai ales că mesajul Moscovei sună cam aşa pentru presa străină: vor fi luaţi în colimator reprezentanţii media din statele care îi împiedică pe jurnaliştii ruşi să îşi desfăşoare activitatea.

Presa din Rusia care va fi catalogată drept "agent străin" va fi obligată să îşi dezvăluie sursele de finanţare, să ofere detalii despre salariaţi şi chiar despre cei cu care colaborează.

Entităţile media respective vor trebui să specifice inclusiv pe reţelele de socializare că au titulatura de "agent străin".

La Moscova se vorbeşte că sunt vizate mass media din Statele Unite, în special CNN, Radio Europa Liberă şi Vocea Americii.

Asta nu înseamnă că punctele de corespondenţă respective vor fi închise, însă este evident că vor fi supuse anumitor presiuni.

Demersul Moscovei este, de fapt, o reacţie de răspuns la solicitarea Ministerului american al Justiţiei ca televiziunea rusă Russia Today să se înregistreze ca "agent străin" în Statele Unite.

Împreună cu agenţia de presă Sputnik, cele două entităţi media, finanţate de statul rus, sunt percepute drept înstrumente de propagandă ale Kremlinului. Mai mult, sunt suspectate că ar fi influenţat campania pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite în 2016.

Similare