Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Pe teritoriul Danemarcei au fost vândute 20 de mii de tone de ouă contaminate

Scandalul ouălor contaminate s-a declanşat în Olanda, săptămâna trecută, iar de atunci, evenimentele s-au rostogolit cu repeziciune. Nouă ţări europene au ajuns să aplice măsuri extreme: au retras aceste produse de pe rafturile magazinelor, le-au distrus, au declanşat campanii de informare a populaţiei şi s-a ajuns chiar la arestări.

Olanda a descoperit ouăle contaminate cu Fipronil la un control de rutină. Proveneau dintr-o fermă care a fost imediat închisă. Dar au urmat analize care au confirmat prezenţa Fipronilului la alte zeci de ferme. Nu numai în Olanda, ci şi în Belgia. Fipronilul e un insecticid puternic, foarte toxic, interzis la animalele şi păsările destinate consumului. Provoacă ameţeală, greaţă, vărsături, iar în cazul unui consum mai mare, pe termen îndelungat, poate vătăma grav organele interne.

Cum a ajuns în ferme de păsări? Printr-o firmă olandeză Chickfriend, care a încheiat mai multe contracte de deparazitare.
Compania care a venit să cureţe şi să îndepărteze păduchii roşii cu aşa-numite produse "organice" a pus în ele Fipronil. Am fost prostiţi cu toţii de această firmă, i-am căzut victime.
 
A fost deschisă o anchetă criminală în Olanda. Raiduri coordonate ale poliţiei au dus la arestarea a doi bărbaţi. Sunt suspectaţi că au legătură cu amestecarea Fipronilului în substanţa clasică, din plante, folosită pentru combaterea puricilor, păduchilor şi căpuşelor. Dacă se dovedeşte că au acţionat în mod deliberat, riscă 15 ani de închisoare.
 
Din fermele contaminate, au plecat spre consumatorii europeni milioane de ouă. Au ajuns în lanţuri de supermarketuri, care s-au văzut nevoite acum să le retragă de pe rafturi. A fost emisă alertă la nivel european; fiecărei ţări i se cere să facă verificări stricte şi să raporteze imediat orice caz descoperit.
 
Nu sunt verificate numai ouăle, ci şi produsele derivate: paste, maioneză, dulciuri. Şi carnea de pui e testată, deşi până acum s-a descoperit Fipronil doar în unităţi de găini ouătoare, care nu sunt destinate sacrificării. Cercetările sunt în plină desfăşurare.
Similare