Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Nagasaki, 73 de ani de la atacul nuclear. Ceremonii emoţionante, în prezenţa supravieţuitorilor

Japonia a adus un omagiu victimelor atacului nuclear lansat în urmă cu 73 de ani la Nagasaki, în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Mii de persoane, între care supravieţuitori ai atacului, copii, premierul Japoniei şi secretarul general al ONU au participat la ceremonii emoţionante.

Clopotul a bătut la ora locală 11:02, ora la care a explodat bomba atomică, pe 9 august 1945. A avut numele de cod Fat Man şi a fost lansată dintr-un bombardier.

Mii de persoane, printre care supravieţuitori şi apropiaţi ai victimelor, au ţinut un moment de reculegere.

Explozia de la Nagasaki a ucis 74.000 de oameni până la sfârşitul lui 1945. Dar efectele radiaţiilor au produs suferinţe uluitoare mulţi ani după aceea.

Cei care au depăşit acele momente de groază şi moarte, supravieţuitorii bombei, se numeschibakusha.

Shinzo Abe, premierul Japoniei: Avem 3 principii ferme: să nu producem, să nu deţinem şi să nu permitem arme nucleare pe teritoriul nostru.

Atacul de la Nagasaki s-a produs la 3 zile după ce prima bombă cu uraniu a fost lansată asupra oraşului Hiroshima, din vestul Japoniei, provocând peste 140 de mii de morţi.

Din păcate, la 73 de ani de la tragedie, există încă teama unui război nuclear, a declarat secretarul general al ONU, prezent la ceremonii. Antonio Guterres a spus că 1,7 trilioane de dolari au fost cheltuiţi anul trecut pentru modernizarea arsenalelor nucleare la nivel mondial.

Similare
RECOMANDĂRI