EXTERN

VIDEO. La un an după tentativa de lovitură de stat din Turcia, aproape 7000 de funcţionari publici au fost concediaţi

post-img

Autorităţile de la Ankara au concediat vineri încă 7.000 de poliţişti, funcţionari publici şi profesori universitari. Conflictul diplomatic dintre Berlin şi Ankara s-a agravat după ce Turcia a refuzat accesul parlamentarilor germani la militarii germani aflaţi la baza Konya, informează Ştirile TVR.

Astăzi se împlineşte un an de la tentativa eşuată de lovitură de stat militară din Turcia. Autorităţile consideră că vinovatul principal este liderul religios Fethullah Gulen, creierul unei organizaţii internaţionale cu filiale în 150 de ţări şi în toate segmentele sociale ale Turciei. 

Cum arată Turcia la un an de la tentativa de puci? Subiectul a fost analizat, la Ora de Ştiri, cu analistul de politică externă Răzvan Munteanu.
Un an de când Turcia trăieşte în stare de urgenţă, în care preşedintele a obţinut puteri extraordinare, iar societatea s-a împărţit în două.

După puci, represiunea a fost teribilă şi a vizat toate segmentele naţiunii - de la militari, la poliţişti, de la profesori, la avocaţi, de la studenţi, la clerici. Zeci de mii de oameni au fost concediaţi, suspendaţi, arestaţi. Au fost închise bănci, companii, şcoli, mijloace de comunicare în masă. Iar situaţia s-ar putea acutiza după ce vor intra în vigoare prerogativele sporite ale preşedintelui.

Erdogan şi simpatizanţii săi spun că, în urmă cu un an, Turcia a fost la un pas de colaps. Militari rebeli au atacat instituţiile statului de la Ankara, au încercat să preia controlul asupra Aeroportului din Istanbul şi chiar să-l captureze sau să-l ucidă pe preşedinte. Erdogan a fost salvat de comandantul Armatei din Istanbul şi de informaţii furnizate de un stat străin. Dar şi de zecile sau sutele de mii de civili care au ieşit în stradă pentru a-i bloca pe militarii pucişti.