EXTERN

Urmările atacurilor de la 11 septembrie 2001, resimţite şi azi. Copiii crescuţi în Manhattan sunt predispuşi la boli cardiace

post-img

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au în continuare efecte, chiar şi după 16 ani. Copiii care au crescut aproape de locul atacurilor, în Manhattan, sunt predispuşi la boli cardiace, după ce au fost expuşi norului toxic rezultat în urma prăbuşirii Turnurilor Gemene, arată un studiu dat publicităţii cu numai câteva zile înaintea comemorării.

Nu doar amintirea tragediei are un impact asupra celor care au fost martori, ci şi… aerul respirat. Potrivit unui studiu dat recent publicităţii, copiii care s-au aflat în Manhattan după atentat şi au fost expuşi norului toxic rezultat în urma prăbuşirii turnurilor de la World Trade Center sunt predispuşi acum unui risc mai mare de a suferi de boli cardiace.

Oamenii de ştiinţă de la NY University Langone Health au analizat mostre de sânge a 308 copii, dintre care jumătate a fost expus norului toxic. A reieşit că în sângele celor care au trăit în Manhattan după atentate se regăsesc anumite substanţe toxice, iar acestea pot duce la durificarea arterelor, ceea ce înseamnă că poate creşte riscul de atacuri de cord.

În plus, potrivit acestui studiu, copiii care au locuit în apropiere de World Trade Center au fost expuşi la un nivel mai mare de substanţe chimice decât cei care nu au fost în oraş în ziua atacului.

„De la 11 septembrie 2001, ne-am îndreptat atenţia către starea mentală a celor care au fost martori ai tragediei. Acum au devenit însă clare şi consecinţele la nivel fizic asupra celor care au fost aproape de zona dezastrului”, a declarat autorul principal al studiului, Leonardo Trasande, profesor asociat la Şcoala de Medicină NYU.

Persoanele în cauză pot preveni însă aceste boli printr-o alimentaţie controlată şi exerciţii fizice, dar şi mergând periodic la control la medicul specialist, notează autorii studiului.

Acum 16 ani, patru comandouri de islamişti deturnau tot atâtea avioane de linie, ca să le zdrobească în inima democraţiei americane.

Două dintre ele au lovit turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar al treilea s-a izbit de o aripă a Pentagonului.  Al patrulea s-a prăbuşit în câmp, după o revoltă a pasagerilor, care le-au dejucat planurile teroriştilor. Aproape 3.000 de oameni au murit atunci, printre ei şi patru români.

New York, două turnuri gemene, Pentagon, un câmp din Pennsylvania, 19 terorişti şi 2.978 de morţi - dintre care 2.749 la World Trade Center. Sunt datele critice ale celor mai sângeroase atentate din istoria omenirii.