Uniunea Europeană nu îşi uită cetăţenii. CE a activat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru repatrierea europenilor din China
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Uniunea Europeană nu îşi uită cetăţenii. CE a activat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru repatrierea europenilor din China

Comisia Europeană a anunţat marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, că a activat Mecanismul de Protecţie Civilă după ce a primit o solicitare de asistenţă din partea Franţei privind repatrierea cetăţenilor europeni aflaţi în Wuhan, China.

Decizia Comisiei vine pe fondul epidemiei provocate de noul tip de coronavirus din China, în urma căreia au murit deja 106 persoane.

„Uniunea Europeană nu îşi uită cetăţenii, oriunde s-ar afla aceştia. Două aeronave vor fi mobilizate prin intermediul Mecanismului UE pentru Protecţie Civilă pentru repatrierea cetăţenilor europeni din zona Wuhan. Centrul european de coordonare pentru intervenţiile de urgenţă (ERCC) lucrează fără oprire şi colaborează cu statele membre şi cu Ambasada Chinei la Bruxelles. De asemenea, putem oferi ajutor suplimentar dacă va fi nevoie”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides a declarat că situaţia este atent monitorizată de instituţiile europene. „Suntem pregătiţi să sprijinim statele membre şi să ne asigurăm că Uniunea Europeană va răspunde în mod coordonat acestei situaţii, atât în afara, cât şi în interiorul UE. Vom continua să monitorizăm cu atenţie situaţia, împreună cu Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor”, a spus ea.

Comisia Europeană a anunţat că va finanţa transportul cetăţenilor europeni aflaţi în China. Prima aeronavă care va prelua cetăţeni europeni va decola din Franţa miercuri. Cetăţenii europeni aflaţi în regiune şi care doresc să fie repatriaţi pot face o solicitare în acest sens, indiferent de statul membru din care provin, se mai arată în comunicat.

Potrivit informaţiilor, aproximativ 250 de cetăţeni francezi vor fi transportaţi cu prima aeronavă, iar alţi 100 de cetăţeni din alte state membre vor fi repatriaţi cu o a doua aeronavă.

Comisia mai anunţă că doar persoanele care nu prezintă simptome de infecţie vor putea fi repatriate. Autorităţile de la Bruxelles colaborează cu guvernele statelor membre în vederea coordonării sosirilor.

Similare
RECOMANDĂRI