EXTERN

Un sat din Albania va fi ras de pe faţa pământului. Autorităţile au decis să dărâme toate clădirile rămase după cutremur

post-img

O localitate unde trăiau, până de curând, 500 de suflete, va dispărea. E efectul indirect al cutremurului devastator din Albania. Clădirile rămase în picioare după seism sunt mult prea nesigure ca să mai poată fi locuite. Autorităţile au decis să dărâme tot. O localitate unde trăiau, până de curând, 500 de suflete, va dispărea. E efectul indirect al cutremurului devastator din Albania. Clădirile rămase în picioare după seism sunt mult prea nesigure ca să mai poată fi locuite. Autorităţile au decis să dărâme tot.

Peste 50 de persoane au murit în urma cutremurului din Albania, zeci de clădiri s-au prăbuşit, iar alte câteva sute sunt într-o stare deplorabilă şi nu mai sunt locuibile.

S-a vorbit despre Durres până acum ca fiind cea mai afectată zonă din Albania, cu cele mai mari pierderi, umane şi materiale cauzate de cutremurul de 6,4 grade. Dar la 40 de kilometri de oraşul de la malul mării există o localitate în care câteva sute de oameni au luptat să supravieţuiască sărăciei şi marginalizării.

Cutremurul i-a lovit crunt, le-a pus la pâmânt casele construite ”după ureche”, improvizate şi cu materiale proaste. Iar cei care n-au pierit sub dărâmături, vor fi nevoiţi să plece. Satul lor va dispărea. 

Nu ştiu ce vor face şi încotro vor merge, se agaţă cu disperare de speranţa că guvernul albanez le va reconstrui casele. Autorităşile însă au în plan să dărâme tot ce a scapat cutremurului.

Thumanë se află la vreo 40 de kilometri de Durres, mult departe de zona plajei. Este un sat izolat, iar acum, după cutremur, arată ca după război. Blocurile cu cinci şi şase etaje sunt aproape toate prăbuşite.

Casele sunt dezafectate, altele pline de crăpături, cu bucăţi de zid lipsă şi fără acoperiş. Printre ruine se mai zăresc câte un pantof, o saltea ruptă, caiete şi cărţi de geografie. 

Tonele de beton au luat după ele, în prăbuşire, peste 20 de suflete, inclusiv copii. Feţele celor morţi zâmbesc dintr-un trecut fericit pe mai toate străzile. Localnicii le-au lipit fotografiile din anunţurile mortuare pe stâlpi. În jur de 400-500 de oameni trăiau, până de curând, aici. Cei mai mulţi au plecat după catastrofă. dar sunt şi oameni care au decis să rămână, orice ar fi, nu pot tăia legăturile cu trecutul, oricît de dureros ar fi el.