EXTERN

Un haos numit Brexit. Parlamentarii vor o nouă amânare, Boris Johnson susţine varianta anticipatelor

Premierul Boris Johnson va răspunde astăzi la interpelările parlamentarilor britanici, după ce ieri a pierdut majoritatea în Camera Comunelor. Asta după ce a fost trădat de 21 de colegi conservatori. Rebelii s-au aliat opoziţiei pentru a preveni un Brexit fără acord. Un vot în acest sens este aşteptat astăzi, când s-ar putea anunţa şi alegeri anticipate.

A fost o marţe neagră pentru Boris Johnson, care şi-a văzut planurile de Brexit date peste cap de proprii colegi. 21 de conservatori au trecut de partea opoziţiei şi prin voturile lor, Parlamentul a preluat controlul asupra Brexitului şi vor cere o nouă amânare. Un scenariu care va atrage alegeri anticipate.

“Acest vot va transfera la UE controlul negocierilor, ceea ce va însemna noi informaţii, o nouă întârziere şi mai multă confuzie. Publicul va trebui să decidă cine merge la Bruxelles pe 17 octombrie să rezolve problema şi să ducă ţara mai departe”, a declarat premierul Marii Britanii Boris Johnson.

Parlamentarii opoziţiei nu vor sub nicio formă un Brexit fără acord. Pentru a preveni acest lucru, astăzi vor vota o nouă amânare până pe 31 ianuarie, lucru pe care Boris Johnson nu este dispus să-l ceară Uniunii Europene. Dezbaterile de ieri au fost aprinse şi controversate, unul dintre momente avându-l în prim plan pe liderul conservatorilor din Camera Comunelor.

“Liderul Camerei stă tolănit pe trei locuri ca şi cum ce se discută aici este foarte plictisitor pentru el”, a spus Caroline Lucas, de la Partidul Verzilor.

„Poate putem să-i aducem şi o pernă să fie mai confortabil, pentru că pare să aibă dificultăţi cu această dezbatere”, a spus şi Tom Blake, parlamentar al partidului Liberal-Democrat.

Pentru a convoca alegeri anticipate, premierul are nevoie de votul a două treimi din parlamentari. Laburiştii vor susţine acest demers doar dacă obţin anterior un vot clar care să prevină un Brexit fără acord. În eventualitatea acestui scenariu, britanicii ar putea fi chemaţi la urne pe 15 octombrie, cu două zile înaintea Consiliului European.