Un general GRU a coordonat la Londra operaţiunea de otrăvire în cazul Skripal
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un general GRU a coordonat la Londra operaţiunea de otrăvire în cazul Skripal

Operaţiunea de otrăvire a fostului spion Serghei Skripal anul trecut, la Salisbury, în Marea Britanie, a fost condusă, de la Londra, de un ofiţer cu grad înalt în serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU), relevă o anchetă independentă, potrivit AFP.

Site-ul de investigaţii Bellingcat a anunţat în noaptea de vineri spre sâmbătă că a întreprins, împreună cu BBC, o anchetă care îi permite să afirme că operaţiunea a fost condusă de un general-maior al GRU, Denis Sergheiev.

Potrivit Bellingcat, acesta se afla în Marea Britanie în momentul atentatului împotriva lui Skripal, după cum fusese prezent în Bulgaria în 2015, când un vânzător de arme local a fost otrăvit, cu aceleaşi simptome.

BBC şi Bellingcat au putut vedea deplasările şi comunicaţiile telefonice ale lui Sergheiev de la Londra, purtate cu un telefon cu cartelă neînregistrată care „nu lasă în mod normal urmele lăsate de numerele normale”.

Conform BBC, el a utilizat mesagerii ca WhatsApp şi Telegram pentru a comunica, atât cu cei doi agenţi ruşi prezenţi la Salisbury - care fuseseră arestaţi de poliţie şi susţinuseră că erau simpli turişti -, cât şi cu comandamentul său din Moscova.

„Participarea unui general-maior arată importanţa dată acestei operaţiuni”, a scris Bellingcat pe site-ul său.

Serviciul în limbă rusă al BBC a indicat, la rândul său, că Sergheiev şi soţia sa au oferit ca adresă, în documente oficiale, pe cea a academiei militare a GRU.

Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au supravieţuit şi trăiesc acum ascunşi, menţionează Agerpres.

Similare
RECOMANDĂRI